Marťanské kuličky, vzácný železitý útvar, se nacházejí pouze na třech místech – na Českolipsku, v Utahu a na Marsu. Všechny mají stejné složení, stejné fyzikální a další vlastnosti, a tudíž musely vzniknout analogickým způsobem.
„Víme, jak vznikaly na Zemi. V každém případě se na jejich vzniku podílela tekoucí voda. Jestliže byla na Zemi, musela být i na Marsu,“ vysvětluje geolog a učitel SOŠ Pavel Rückl. Kuličky pocházející z Marsu jsou staré dvacet milionů let, což znamená, že v té době tam nebyla voda jenom v podobě ledu jako nyní.
Někteří odborníci se dokonce domnívají, že kuličky dokazují přítomnost mikroorganismů na Marsu. Vědci, kteří se v České Lípě sešli, to ale popírají.
„Marťanské kuličky jsou maličké a duté, což znamená, že mikroorganismy tam nebyly. Zemské kuličky, na jejichž vzniku se mikroorganismy podílely, jsou mnohem větší. Mikroorganismy totiž vedou k tomu, že kuličky jsou větší,“ oponuje Pavel Rückl.
Za vznikem konference stojí náhodný nález kuliček.

Podařil se studentům během geologických praktik v terénu. Po prvním nálezu studenti i učitelé začali studovat odbornou literaturu, která popisuje sedm nalezišť z 19. století. Mnohá z nich už neexistují, vzala za své díky zemědělské činnosti nebo nové výstavbě.
„Evidujem jedenasedmdesát míst, kde se tyto útvary nacházejí. Kuličky jsou na nevelkých územích a vzácnost jejich výskytu se dá přirovnat k vltavínům,“ podotýká geolog.
První vědecká geologická konference se konala v rámci českolipského geologického roku 2007. Účastnilo se jí kromě přednášejících i pětatřicet odborníků z různých odvětví, organizací, zájemci z řad veřejnost a studenti.
„Ve výzkumu budeme pokračovat i nadále, plánujeme nejen další konferenci, ale také chceme navázat spolupráci s utažskou univerzitou a s NASA,“ shrnul ředitel Střední odborné školy Česká Lípa, Lužická ul. Jiří Kučera. Jedním z těch, kdo přispěli referátem na téma nových výzkumů železitopísčitých konrecí, byl i Gunther Kletetschka, externí spolupracovník NASA. Tento úřad se zabývá zkoumáním Marsu, zda tam mohl nebo může být život. Českolipští geologové k tomu díky nálezům mají co říci.

Další zprávy z regionu najdete zde