Možností, jak si zvýšit vzdělání nebo změnit kvalifikaci, se nabízí několik. „Jestliže čerstvě vyučený člověk v srpnu zjistí, že nebude mít pracovní uplatnění, může znovu zažádat o přijetí do studia jiného, pokud možno příbuzného oboru. Pro takové denní studium požádá o uznání dosaženého vzdělání, uznáme mu všechny všeobecně vzdělávací předměty, aby nemusel sedět znovu v lavici,“ upřesňuje ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v České Lípě Milan Kubát s tím, že dotyčný dochází na odborné předměty a na odborný výcvik. Takto si může udělat ještě třeba dva výuční listy, čímž se mu rozšíří možnosti dalšího uplatnění.

Gymnazista u ponku

„Máme zde na škole i absolventy gymnázia, kteří se nedostali nebo nechtějí na vysokou školu a u nás ve škole se učí, aby získali výuční list v oboru, který je baví, například v truhlařině,“ poznamenal Milan Kubát a dodává, že je to trend zhruba posledních tří let.

Nástavbové studium je v současnosti velmi oblíbené a nejedna střední škola nabízí možnost takto získat maturitní vysvědčení. Stává se, že čerstvě vyučení nemají po škole žádnou pracovní nabídku, a tak nastoupí na denní nástavbové studium a pokračují ve vzdělávání. Denní studium příliš nevyužívají lidé starší, kteří chodí denně do práce.

Dálkové studium je jednou týdně a není klasickým vyučováním, nýbrž možností využít konzultační hodiny. Po prvním pololetí ovšem více jak polovina studentů školu opustí, i proto, že nejsou schopni skloubit práci se školou a samostudiem.

„Gastroobory vyučují společné stravování a nejvíc je využíván nástavbový obor podnikání,“ doplnil ředitel školy s tím, že stabilně nabízí patnáct možných rekvalifikačních kurzů. Tento způsob rozšíření vzdělání a dovedností je nejrychlejší.

Neskloubí práci a vzdělání

„Úspěšnost rekvalifikací je velmi dobrá a v průměru dosahuje šedesát procent. Šedesát procent úspěšných účastníků, kteří do půl roku po ukončení odchází z evidence úřadu práce do zaměstnání,“ chválí výsledky mluvčí českolipského Úřadu práce Marcela Ottová.

Podle Milana Kubáta účastník kurzu musí absolvovat všechny dané hodiny, které se změnou kvalifikace souvisí. Podle Ottové někteří účastníci kurz nedokončí z důvodu nástupu do zaměstnání, ve kterém nemohou přizpůsobit dokončení rekvalifikace a výkon zaměstnání současně. „Pokud uchazeč o zaměstnání ukončuje evidenci a odchází do zaměstnání, může si započatou rekvalifikaci bez problému dodělat. Musí však umět skloubit obě aktivity.“

HLASUJTE: Museli jste kvůli nedostatku pracovních nabídek ve vašem oboru projít rekvalifikací? Hlasujte v anketě vpravo nahoře.

„Velmi malý počet uchazečů ukončuje rekvalifikaci z vážných důvodů, zpravidla kvůli nemoci nebo bezdůvodně se sankcemi. V loňském roce to bylo necelé jedno procento všech zařazených uchazečů o zaměstnání,“ upozorňuje mluvčí úřadu práce.

„Nejsme jediná škola, která rekvalifikační kurzy pořádá. Úřad práce vypisuje nabídkové řízení a rozhoduje cena kurzu a podmínky,“ upozorňuje Kubát s tím, že většinou požadují sedm uchazečů do jednoho kurzu, a to kvůli odpoledním hodinám, a musí se uhradit veškeré s tím spojené náklady.

Rozhoduje rychlost a um

Mezi vzdělávací zařízení, se kterými českolipský úřad práce spolupracuje, patří kromě středních a základních škol také soukromé firmy, vzdělávací instituce a odborné firmy jako například autoškoly nebo svářečské školy. Zájem lidí o tyto kurzy se neustále zvyšuje.

Zčásti proto, že není dostatek pracovních míst a jak doplňuje Marcela Ottová, zčásti také proto, že v rámci poradenství doporučují klientům neorientovat se pouze na jednu, často celoživotní profesi, ale pracovat na sobě a rozšiřovat svoje dovednosti. „Uplatnění na trhu práce je velmi často otázkou rychlého jednání, přizpůsobení se nabídce a tady může právě kvalifikace a dovednosti sehrát velmi důležitou roli,“ připomíná nezbytnou nutnost Ottová.

Aktuálně od začátku roku vystoupilo do rekvalifikací, realizovaných úřadem práce, včetně projektů, již více než 200 osob.
V loňském roce se rekvalifikovalo tisíc klientů úřadu práce nebo účastníků realizovaných projektů, financovaných z Evropského sociálního fondu.

Tomáš Mařas