Padesát pět plus. Věková kategorie, na kterou by se nemělo zapomínat a jejíž význam souběžně se stárnutím populace docela určitě poroste. V České Lípě a okolních obcí dnes žijí minimálně stovky seniorů, kteří chtějí dál rozvíjet svůj aktivní život a chtějí pokračovat ve vzdělávání a poznávání.

Potvrzují to mimo jiné kurzy pro seniory, které od září 2012 realizuje soukromá Euroškola Česká Lípa ve spolupráci s městem Česká Lípa a jeho příspěvkovou organizací Sociální služby. Od roku 2012 do konce roku 2015 se v celkem třiadvaceti kurzech zaměřených speciálně na seniory vzdělávalo v Euroškole 317 obyvatel Českolipska, 284 z nich bylo přímo z České Lípy.

„Rok 2012 byl vyhlášen rokem mezigenerační solidarity a aktivního stárnutí a protože my kantoři jsme ve věku, kdy máme rodiče ve věkové kategorii seniorů, kteří ještě mohou a chtějí trávit aktivně svůj život, tak jsme si říkali, že by nebylo špatné tady vytvořit nějakou nabídku," popisuje Petra Kašparová, ředitelka Euroškoly Česká Lípa, to, co startu kurzů pro seniory na soukromé střední škole na Slovance předcházelo.

Enormní start

Zájem o vzdělávací platformu pro věkovou kategorii 55+ si na začátku škola také zmapovala prostřednictvím ankety a v září 2012 otevřela první kurz: práce s počítačem, internetem a úprava digitální fotografie. „Musím říct, že první vlna zájmu byla opravdu enormní. Dostali jsme na to grant a senioři platili okolo 300 korun, takže to pro ně bylo i finančně velmi zajímavé," vzpomíná Petra Kašparová.

Velký zájem právě o počítačové kurzy školu nepřekvapil. „Senioři jsou věková kategorie, která chce udržet krok nejen se svými dětmi, ale i se svými vnoučaty, dnes cestujícími nebo studujícími po celém světě a senioři s nimi chtějí zůstat v kontaktu," vysvětluje ředitelka Euroškoly. Velký zájem škola zaznamenala i o kurzy tréninků paměti. „To, co nás trochu překvapilo, byl spíše malý zájem o výuku cizích jazyků. Zkoušeli jsme angličtinu i němčinu a vždy se přihlásili tak tři, čtyři senioři a to je strašně malý základ pro start semestru."

Patrně nejúspěšnějším, nebo minimálně „nejtrvanlivějším" kurzem jsou Dějiny kultury a umění, na které už dnes navazuje kurz Dějiny kultury a umění pro pokročilé literární pilíře, takže teď už bude probíhat pátý cyklus, tedy pátý semestr. „Základ kurzu je stejný, tvoří ho sedm, osm seniorů, někdo ubyde, někdo přivede nového přítele, teď aktuálně jich máme zapsaných dvanáct," zmiňuje Petra Kašparová.

Senioři podle ředitelky Euroškoly oceňují, že se skutečně podařilo aktivovat jejich mozkové buňky, vytrhnout je ze stereotypu či že jde opravdu o obohacení jejich každodenního života. „Nezanedbatelnou rovinou je to, že udržují sociální kontakty, které pokračují nad rámec kurzů," doplňuje ředitelka.

„Věřte, že jsme se častokrát kvůli zdravotnímu stavu s kamarádkou přemlouvaly k účasti, v příjemné a přátelské atmosféře jsme však na mnohá svá trápení alespoň na chvíli pozapomněly. Ještě dlouho nám zůstanou v mysli krásné vzpomínky na všechny lidi, které jsme pravidelně v Euroškole potkávaly," vylíčila v rozhovoru pro Euronoviny, časopis Euroškoly, paní Jana, účastnice dvou kurzů Tréninku paměti.

Kurzy na Euroškole od roku 2013 probíhají pod hlavičkou tzv. Euro Akademie třetího věku, která od října do listopadu 2015 realizovala také projekt Aktivizační program pro seniory 2015, v rámci nějž nabídla hned čtyři různé kurzy, s velkým úspěchem mimo jiné kurz Výtvarné techniky, který bude pokračovat v únoru dalším semestrem.

„I když se třeba nedaří naplnit jazykové kurzy, nechceme ochabovat, naopak chceme dát najevo, že naše nabídka tu pro ně pořád je," uzavírá Petra Kašparová.