Velmi dobré podmínky ke koupání nabízejí venkovní koupaliště v Libereckém kraji. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Pozadu nezůstávají ani přírodní koupaliště na Českolipsku. Dobrou zprávou je také výsledek šetření vody v Zákupech. „Voda na koupališti je čistá, vše máme v normě," uvádí starosta Zákup Radek Lípa s protokolem o výsledcích Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. V zákupském koupališti se loni vyskytli cerkárie. Cerkárie se lidem zavrtávají do kůže, vyvolávají svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Obyvatelé Zákup včetně starosty jsou rádi, že se cerkárií zbavili.

Nejvyšší jakost nemá voda na osmi z třiatřiceti koupališť, které hygiena v Libereckém kraji sleduje. Kvůli zhoršené kvalitě vody doporučují hygienici se osprchovat po koupání na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku a na koupališti v Chrastavě u Liberce.

Mírně zakalená je voda v oblíbeném Hamerském jezeře na Českolipsku. Obdobně jsou na tom i přírodní koupaliště v Nedamově na Českolipsku a v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku.

Na Českolipsku jsou na tom s vodou nejlépe, podle krajské hygienické stanice, koupaliště Nový Bor, koupaliště Jablonné v Podještědí a koupaliště ve Sloupu v Čechách. „Celý víkend má být krásné počasí a lidi se zajímají o ubytování. Voda má krásných dvacet stupňů, a je čistá, takže nic nebrání tomu užít si poslední prázdninový víkend," uvádí správce koupaliště Sloup v Čechách Vít Černý.