Dva zdejší vleky tady před letošní zimou skončily poté, co se jejich provozovatelka nedohodla s vedením obce v Mařenicích, pod kterou Horní Světlá spadá. Českolipsko tak minimálně pro letošní zimu ztratilo svoje nejznámější a nejnavštěvovanější sjezdovky. Kvůli rozsáhlým dopadům na turistický ruch se do tristní situace chtějí vložit regionální politici.

„Negativní dopady už to na nás má. Dvě školy už zrušily lyžařské výcviky a našly si raději náhradu v Jizerských horách," říká Tomáš Kouba, provozovatel turistické chaty Luž a restaurace v Horní Světlé. „Ozvali se také lidé, kteří nám úplně na rovinu řekli, že ruší pobyt, protože už tu není vlek."

Podle Kouby je to smutný důsledek špatné komunikace a chabých mezilidských vztahů. „Je mi to moc líto, ale ze všeho nejvíc kvůli dětem a také mým dětem. Pro ně byl místní svah naprosto ideální. Teď najednou končí a mizí něco, co tu roky fungovalo," vysvětlil Kouba.

V obavách nyní žije také Radmila Kudláčková, provozovatelka další turistické chaty U Myšáka.

Konec vleků bude řešit i Novoborsko

„Atraktivita našeho ubytování bez skiareálu je samozřejmě úplně jiná. Pro letošní zimu kvůli tomu odhadujeme značný úbytek klientů hlavně mezi rodinami s dětmi, u stálých klientů doufáme, že pokles nebude větší než 15 procent. Pokud by to ale mělo bez skiareálu pokračovat i příští rok, tak je to pro nás konečná, chatu bychom minimálně na část zimy zavřeli, protože vytápět ji třeba pro jednu rodinu by nemělo smysl," bojí se provozovatelka chaty.

Kvůli důsledkům pro turistický ruch se o situaci v Horní Světlé už zajímají regionální politici.

„Podle informací, které o tom mám, jsem pesimista. Pro sjezdové lyžování v Lužických horách to byly klíčové sjezdovky, o které jsme všichni přišli," říká Jan Sviták předseda svazku obcí Novoborsko.

Svazek v Lužických horách realizuje projekt Zažít vrcholy, jehož cílem je významně podporovat rozvoj lyžování. To, co se odehrálo na svazích Luže, jde ale proti cílům projektu.

„V rámci něj jsme se zatím věnovali především klasickému lyžování, které je v této oblasti masovější a týká se mnohem větší oblasti," vysvětlil Sviták. Se situací na Luži se chce proto svazek obcí teprve seznámit. „Tento týden jsme o tom jednali a dohodli jsme se, že se pojedeme přímo na místo podívat. Pokusíme se zjistit, v jakém je to stadiu, co tam zůstalo za techniku a zkusíme vyvolat nějaké jednání," nastínil předseda Svazku obcí Novoborsko.

Mařenice: na vleky dají až 3 miliony

Situací se vážně zabývá i radnice v Mařenicích. I když vedení obce ještě po komunálních volbách tvrdilo, že zjišťuje, jestli může pozemky, kde se lyžovalo, úplně vrátit Pozemkovému fondu (a tím šanci na obnovu lyžování definitivně potopit), teď se situace významně obrátila. „Nikdy jsme neřekli, že se chceme pozemků zbavit. Šlo pouze o dotaz na Pozemkový fond, protože jsme chtěli jako řádní hospodáři důsledně prověřit všechny možnosti," brání postoj radnice starostka Mařenic Dagmar Novotná.

Důležité je ale to, že zastupitelé nově schválili, že do návrhu rozpočtu obce na příští rok vyčlení 3 miliony korun, které chtějí využít na obnovu sjezdového lyžování na Luži. „Navíc si chceme nechat udělat studii využitelnosti, která by měla reálně zmapovat finanční možnosti případného obnoveného vleku," uvedla starostka Mařenic.

Vedení obce také avizovalo, že případnému zájemci o provozování vleků vyjde maximálně vstříc. Na dotaz, proč tedy obec nevyšla vstříc už dosavadní provozovatelce, která vleky zrušila poté, co po kritické poslední zimě žádala od vedení obce snížit letošní nájem za pozemky, a radnice ji nevyhověla, starostka odpověděla, že jde o složitou věc, na níž nechce a ani nemůže odpovědět jen rychle po telefonu.

Zmínila pouze, že provozovatelka Hana Doskočilová už vleky ani provozovat nechtěla.

To je ale v rozporu s korespondencí, kterou vlekařka zveřejnila na webu Skiareálu. Z ní je patrné, že se s obcí snažila dohodnout a vyzývala radnici, aby jí stanovila podmínky, za kterých by mohla pokračovat.

Krach sjezdového lyžování v Horní Světlé je tak s největší pravděpodobností spíše důsledkem špatných mezilidských vztahů, které v obci panují, a místního boje mezi vedením radnice a opozicí.