Pomocnou ruku jí ihned po nešťastné události podali rodiče jednoho z dětí z mateřské školy v Dolní Libchavě, kde paní Naděžda pracuje jako školnice. Jí i dceři Adéle nabídli střechu nad hlavou. Nyní se k nim přidává českolipská pobočka organizace ADRA, která vyhlásila finanční sbírku. „Chtěli bychom tímto způsobem každý rok podpořit jednu rodinu v sociální nouzi, s vážnými zdravotními komplikacemi nebo v těžkých životních situacích. Stačí i malá pomoc soustředěná do jednoho místa, abychom tak mohli jednu rodinu zbavit existenčních problémů," říká vedoucí pobočky Petr Máška.

Nebyl čas se ani obléct

Čtvrtek 21. ledna byl den jako každý jiný. Naděžda Paulíková po práci přišla domů a s dcerou Adélou, která s ní střídavě bydlí, probrala den. Potom běžné domácí práce a večer spát. V noci ji probudil křik dcery: ,,Mami, vstávej, hoří !"

„Rozespalá jsem vyskočila z postele a zjistila jsem, že kouř vystupuje z komory. Otevřela jsem dveře a viděla jsem hořící bojler. Bylo zle. Nebyl čas se ani oblékat. Strhla jsem z věšáku bundy, Adéla už mezi tím volala hasiče, kteří sice během chvilky přijeli, ale oheň byl rychlejší," vypráví paní Naděžda. Požárem byly zničené i rozvody vody a elektriky. Co nebylo zničeno ohněm, bylo zaplaveno vodou jak z popraskaných rozvodů vody, tak z hasebního zásahu.

„Hasiči nás evakuovali přes balkon a záchranná služba nás obě odvezla do nemocnice. Byl evakuovaný celý panelový dům, a protože byla zima, tak hasiči lidem přistavili evakuační autobus, aby měli kde být po dobu evakuace," dodává.

Příjem v nemocnici byl rychlý. Naděžda i Adéla byly umístěny každá na jiný pokoj, kde ale ani jedna neusnula. Celou noc až do rána obě probděly. „Viděly jsme ten požár stále před očima. Nevěděly jsme, co s námi bude, kam půjdeme, protože byt byl kompletně vyhořelý a neměly jsme kam jít," říká.

Den po propuštění z nemocnice se odhodlala jít se do bytu podívat. Když uviděla tu spoušť, rozbrečela se. „Byla to tvrdá realita. Za tak malou chvíli se vám může život otočit vzhůru nohama," vzpomíná Naděžda. „Bude ještě asi hodně dlouho trvat, než to dáme v bytě zase dohromady. Zážitek to byl a je stále ještě hrozný, ale hlavně, že jsme obě přežily a 21. leden budeme slavit jako svoje další narozeniny," uzavírá své vyprávění.

Veřejná finanční sbírka s názvem Pomáhat může každý odstartovala tento týden a potrvá do konce června.

JAK PŘISPĚT? a) na bankovní účet č. 573 33 375/ 0300, var. symbol 222,
b) platbou on line přes platební kartu na webových stránkách Nadace ADRA (na levé straně je červené heslo „Chci darovat on line")
c) pomocí mobilních telefonů formou DMS (dárcovské SMS). DMS můžete posílat na tel. číslo 87 777, kde uveďte text: DMS ADRAPOMOC. Cena DMS je 30 Kč, z toho Nadace ADRA obdrží 28,50 Kč.