VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvůli záchraně pralesů na Sumatře změnil šéfkuchař z Lípy svoje podnikání

Česká Lípa - Michal Pitek přestal ve své vyhlášené restauraci používat palmový olej a nabízí lidem, aby se připojili k záchraně deštných pralesů.

6.11.2015 1
SDÍLEJ:

Pomoci pralesům v Indonésii lze v České Lípě jednoduše. Stačí si v restauraci WildCook objednat muffin. Stojí 34 korun, devět z nich jde na projekt Green Life. „Líbí se mi, že banální věcí můžu pomoci něčemu velkému,“ říká šéfkuchař Michal Pitek. Foto: Deník/Vít Černý

Je to podobně vzácný případ, jako kdyby havíř ve volných chvílích háčkoval šály pro babičky z domova důchodců. A přesto je skutečný a odehrává se přímo u nás.

Třicetiletého šéfkuchaře Michala Pitka z České Lípy lidé znají díky jeho restauraci Wildcook v KD Crystal. Málokdo ale ví o jeho zapálení pro deštné pralesy v jihovýchodní Asii. Šéfkuchař a majitel vyhlášené restaurace se přitom o situaci na druhé straně planety nezajímá jen tím, že si o tom někde něco přečetl. Je to mnohem zajímavější a hlubší.

Prvního prosince vyzdobí stěny restaurace Wildcook fotografie přímo ze Sumatry, ukazující boj za záchranu tamních deštných pralesů. „Výstavou chceme ukázat, že to, co podporujeme, není žádné plácání do tmy. Že to opravdu někde funguje a je to důvěryhodné," popisuje Michal Pitek.

Pomoci pralesům v Indonésii lze v České Lípě jednoduše. Stačí si v restauraci WildCook objednat muffin. Stojí 34 korun, devět z nich jde na projekt Green Life. To, o čem mluví, je český projekt Green Life, zaměřený především na záchranu sumaterských deštných pralesů i zdejší mizející populace tygrů. „Hlavní částí projektu je vykupování pozemků, které by jinak skončily jako palmové plantáže. Ty se v Indonésii velice rychle rozrůstají a rozpínají na úkor původního deštného pralesa," říká českolipský šéfkuchař. „Vznikající soukromá pralesní rezervace je tak symbolem zachráněného území, ale také jakousi ochrannou zónou, bránící nezasažené území národních parků před plantážemi a civilizací."

Českolipského šéfkuchaře projekt silně oslovil. Pro sebe i svou ženu symbolicky zakoupil čtyři ary deštného pralesa a tím celý projekt finančně podpořil. Je v kontaktu s organizátory z Green Life, ve své restauraci uspořádal jejich přednášku a plánuje, že se do Indonésie pojede osobně podívat. A hlavně ve své vyhlášené kuchyni zavrhl používání palmového oleje.

„Palmový olej se dnes používá všude. Denně ho jíme v sušenkách či v pečivu, aniž bychom o tom měli tušení. Je totiž levný, o třetinu levnější, než řepkový olej. Právě jeho láce přebíjí všechny hrozby. Ale my jsme si řekli, že v naší restauraci budeme raději používat dražší oleje," nastínil Pitek. „Jsme podle všeho první restaurace v Česku, která něco takového udělala."

„Takových jako on by mělo být víc"

Spolek Prales dětem, který projekt Green Life realizuje, má pro českolipského šéfkuchaře a gastro-podnikatele jen slova chvály a obdivu. „Pan Pitek v sobě nalezl hluboký morální kodex, přímo se do našeho projektu zapojil a výrazně kvůli tomu změnil své podnikání. To má obrovskou cenu," řekl předseda spolku Prales dětem Milan Jeglík.

„Je to příklad pro další podnikatele, aby přestali používat palmový olej a dali tím najevo, že nesouhlasí s tím, co se dnes na Sumatře či Borneu děje. Právě teď tu hoří obrovská část deštného pralesa, která byla zapálena jen proto, aby na jeho místě po vyhoření mohly vzniknout další plantáže palmy olejné. Je to obrovská ekologická katastrofa."

K záchraně pralesů může přispět i každý Českolipan a nemusí si přitom ani symbolicky kupovat část pralesa na Sumatře. Restaurace Wildcook totiž nabízí charitativní muffiny. Vypadají báječně, stojí 34 korun a devět z nich putuje rovnou na projekt Green Life.

Šéfkuchař Michal Pitek. Michal Pitek• je mu 30 let
• v České Lípě vaří a provozuje vyhlášenou restauraci Wildcook v kulturním domě Crystal, otevřel ji v září 2014
• v rámci projektu Green Life zakoupil 4 ary pro soukromou rezervaci, bránící vypalování deštného pralesa a rozrůstání palmových plantáží, ve své restauraci přestal používat palmový olej
• více informací o projektu Green Life a o možnostech pomoci při záchraně pralesů je možné najít na adrese www.pralesdetem.cz
• v restauraci Wildcook začne 1. prosince výstava fotografií přímo ze Sumatry

Autor: Michael Polák

6.11.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fontána byla vrcholem Hasičských slavností.
5

FOTO, VIDEO: Hasičská fontána v novém hávu nadchla stovky diváků

Hostující Čížek (v bílém) se snaží zastavit akci Ladry.
10

Kladno si veze od Ploučnice všechny body

Stádo ovcí na Frýdlantsku napadli vlci

Jindřichovice pod Smrkem – Letos v dubnu na Frýdlantsku vlci napadli stádo ovcí a jednoho berana. Za oběť jim padly čtyři dospělé ovce a třicet dva jehňat. 

Největší marmeládovou soutěž ve střední Evropě ohrožuje letošní neúroda ovoce

Kunratice – Zatímco v jiných letech už pořadatelé tradiční Kunratické Jamparády pečlivě evidovali na 30 vzorků, letos jich zatím do malé obce na Frýdlantsku, která proslula výrobou marmelád, přišly dosud pouhé dva.

Hranice kraje u Oken má novou silnici

Českolipsko - Po moderní, bezpečné a širší silnici se nově jezdí u Oken na Českolipsku. Skončila kompletní rekonstrukce úseku krajské silnice II/273 která vede z obce Okna dál do Středočeského kraje.

Futsalisté jsou v plné přípravě

Česká Lípa - Prvoligoví futsalisti FC Démoni Česká Lípa se pilně připravují na novou sezonu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení