Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje s počtem 24 výrobků.

Soutěž má celkem devět kategorií a v každé může zvítězit jen jeden produkt. Z Českolipska se umístil pouze jediný výrobce, a to firma Samir. Jejich Kysané zelí ve slaném nálevu, které se připravuje v Brništi, porotce okouzlilo natolik, že jej zvolili jako nejlepší v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

„Jedná se o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Soutěž je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku," popsala koordinátora soutěže Vladimíra Pachlová.