Léčebna dlouhodobě nemocných se zatím nebude stěhovat do České Lípy. Potvrdil to krajský radní Pavel Petráček. „Vyslechl jsem názory představitelů města, ale i zaměstnanců LDN na potřebu fungování léčebny v Novém Boru. Ve hře je i možnost využít budovu pro sociální oblast. Nic není rozhodnuto, ale v této chvíli odmítám přesun léčebny z Nového Boru do České Lípy,“ zdůraznil radní.

„O definitivní podobě rozhodnutí samozřejmě budeme ještě dále jednat s městem, s vedením Nemocnice s poliklinikou v České Lípě a zástupci VZP,“ dodal s tím, že výsledky jednání budou předloženy Radě LK a následně Zastupitelstvu Libereckého kraje.

Definitivně rozhodnuto není

Připomeňme, že poprvé zazněla informace o možném sloučení dvou léčeben – českolipské a novoborské na jednání městského zastupitelstva v lednu letošního roku.

Jak představitelé města, tak i občané se ale postavili proti a uspořádali petici, v níž požadovali zachování LDN v Novém Boru. Svůj podpis připojilo na 2 400 občanů Novoborska. Petici vzalo na vědomí krajské zastupitelstvo, které by o organizačních změnách případně mělo rozhodovat.

Vedení českolipské nemocnice argumentuje lepší péčí o pacienty a také dostupností. „Při zhoršení zdravotního stavu pacientů v Novém Boru řešíme časté noční převozy do českolipské nemocnice. Takové převozy pacientům rozhodně neprospívají,“ uvedl před časem Petr Chmátal, ředitel NsP v České Lípě.

Upřesnil, že přestěhováním do České Lípy budou pacienti poblíž všech důležitých oborů a specializovaných pracovišť, například laboratoří a škály radiodiagnostických vyšetření. K dispozici je oční, kožní, plicní, ORL či zubní ambulance.

Vedení novoborské radnice zároveň ale připravuje i další plán, a to využití budovy pro potřeby sociálních služeb. „Máme pracovní skupinu, která připravuje další varianty řešení,“ uvedl starosta Jaromír Dvořák s tím, že chtějí rozšířit spektrum sociálních služeb.

Další možnosti jsou ve hře

„Výrazně chybí domov důchodců a objekt LDN se tomu nabízí. Ve Sloupu je sto sedmdesát žádostí o umístění, čekací doba je dva roky,“ informoval starosta. Zároveň ale zopakoval, že podle něj má novoborská léčebna možnosti, které monoblok českolipské nemocnice nenabízí, například možnost vyvézt pacienty ven, k tomu ocenil vlídný personál a dobrou stravu.

„Řada Novoborských se v této nemocnici narodila, řada jich tu svůj život končí. Byť se cítíme jako pravicová koalice, víme, že je třeba se o tyto lidi postarat,“ uzavřel starosta.