Dětská léčebna respiračních chorob ve Cvikově má patnáct nově zrekonstruovaných pokojů pro své klienty. Na slavnostní otevření se přijeli podívat i zástupci zřizovatele, kterým je Liberecký kraj.

„Chci poděkovat Libereckému kraji. Už jsem chtěl z finančních důvodů od projektu rekonstrukce ustoupit, ale krajští zástupci mne podpořili. Byla to podaná ruka ve správnou chvíli," řekl ředitel ozdravovny Rudolf Focke a dodal, že modernizace přinese pacientům větší komfort a soukromí.

Hejtman Martin Půta, který byl slavnostnímu aktu rovněž přítomen, k tomu řekl: „Kdyby byli všichni ředitelé příspěvkových organizací jako pan Focke, byla by to nádhera."

Už pět dní po dokončení rekonstrukce byla většina z nově zrekonstruovaných pokojů obsazena dětmi předškolního věku a jejich rodiči. Děti do šesti let totiž mohou na ozdravný pobyt nastoupit i s jedním z rodičů. Rekonstrukce pokojů a přilehlých kuchyněk stála včetně vybavení 6,3 milionů korun.

Ozdravovna, jejíž stavba začala roku 1910, se rozkládá v několika funkcionalistických budovách uprostřed zhruba desetihektarového lesoparku 400 metrů nad mořem a léčí se tu hlavně děti s astmatem, alergiemi a atopickými ekzémy. V posledních letech jsou průběžně obnovovány její části a tato rekonstrukce není poslední. Plánuje se například obnova dalších sedmnácti pokojů a výměna oken.

U dětí i jejich rodičů je ozdravovna velice oblíbená, což dokazuje i postupně se zlepšující finanční situace zařízení. Není to jen díky příjemnému prostředí, ale hlavně kvůli ochotnému personálu a lidskému přístupu.

Poslední rekonstrukce probíhala za chodu a díky tomu se nemuselo omezit ani jedno ze 125 pracovních míst, které ústav poskytuje. „Chtěla bych poděkovat stavebním firmám, které rekonstrukce prováděly, za jejich citlivý přístup při stavebních pracích. Dále bych chtěla vyzdvihnout zásluhy sester, pomocnic a pracovníků údržby, kteří se na hladkém chodu v době oprav nejvíce podíleli," sdělila staniční sestra Dana Peterková.