Nová rubrika se jmenuje Filmaři na zámku a je vlastně poděkováním návštěvníkům za to, že si v letošní sezóně našli čas a a cestu na zámek nad Jablonným v Podještědí.

„V letošním roce zámek Lemberk navštívilo rekordních 31.000 návštěvníků a mnohé neodradilo ani sněhové a mrazivé říjnové počasí," pochvalují si na zámku.

Filmařská rubrika nabízí fotografie a základní informace o pohádkách, o kterých se dobře ví, že se natáčely právě na Lemberku (například Čert ví proč nebo Tajemství staré bambitky), ale i o jiných filmech, o kterých se moc neví nebo se nevědělo, že se natáčely také na Lemberku.

Jen co v létě roku 2002 opustil Lemberk filmový štáb režiséra Romana Vávry, připravující pohádku Čert ví proč, nastěhovali se na sousední Bredovský zámeček němečtí filmaři, kteří tu natáčeli thriller Der siebte photo v obsazení s Lucií Zedníčkovou nebo Miroslavem Táborským. Lemberský mobiliář také posloužil při natáčení filmů Císařův pekař a Pekařův císař.

Režisérka Jitka Němcová zase v roce 2003 natočila na Lemberku pohádku Zvon Lukáš, vznikl tu i historický film Srdce nepřítele.