Letiště Lada oslaví 60. výročí od svého založení. Když se v Lípě zeptáte „Víte , že za Špičákem je veřejné vnitrostátní letiště?“ často dostanete zápornou odpověď. Doby Svazarmu, kdy i kolem tohoto areálu byly rozmístěny cedule „Vstup zakázán“ a k letadlům jste se vůbec nesměli přiblížit, jsou již minulostí.
Nicméně v podvědomí mnohých z nás přetrvává právě tento obrázek. Když se nyní rozhlédneme po letišti, jako by se zde tak trochu zastavil čas.
Zjišťovali jsme současnou situaci tohoto trochu zapomenutého, ale velmi malebného a blízkého příměstského areálu.

„Máte pravdu, velmi pěkná klidná okolní příroda, zajímavě členěný rozsáhlý prostor na okraji lesa a přitom rychlá dosažitelnost infrastruktury okresního města. Toho si velmi ceníme a chceme citlivě dále rozvíjet,“ řekl nám Jiří Novák jednatel společnosti, která v areálu poskytuje služby, jako jsou vyhlídkové lety nebo výcvik pilotů .


V loňském roce na českolipském letišti zahájili provoz jednomotorového čtyřmístného letounu typu Cessna 172. Také pilotní výcvik provádí již od minulého roku. Mají za sebou množství fotoletů, včetně série monitorovacích letů pro speciální výzkumné úkoly.
Ve spolupráci s místním aeroklubem připravují mnohá vylepšení, atrakce pro děti a možností vyžití pro příznivc adrenalinových aktivit. V této souvislosti navazují spolupráci s dalšími organizacemi, institucemi a školami.

„Jsme otevřeni jakékoliv smysluplné spolupráci, která oživí tento prostor a zároveň nenaruší stávající jedinečný ráz letiště,“ uvedl Tomáš Novák člen rady Aeroklubu.


Spolupráce s vlastníkem letiště, Aeroklubem Česká Lípa, je na velice dobré úrovni. Připravují celkový plán rozvoje letiště na dalších dvacet let. Navázali spolupráci s fakultou architektury liberecké Technické university, od které si slibují garanci citlivého přístupu ke koncepčnímu řešení areálu a nová, neotřelé nápady.
Letiště je veřejně přístupné a lidé se tedy mohou kdykoliv a beze strachu jít podívat na letadla a dokonce si vyzkoušet, jak se v takovém letadle sedí.