V úterý tento dokument podepsal hejtman, zástupci úřadu práce, krajské hospodářské komory, odborů a Střediska pro rozvoj Libereckého kraje. Jen na Českolipsku hledá práci kolem sedmi tisíc lidí a situace je tu v rámci kraje už několik let nejhorší.

„Pakt zaměstnanosti by měl být platformou pro diskusi mezi významnými hráči, jako je úřad práce, velké firmy, odbory, hospodářská komora, ale také samospráva na téma, jak v novém plánovacím období co nejlépe a nejefektivněji využít evropské peníze pro tvorbu nových pracovních míst," řekl po podpisu paktu novinářům liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Peníze z fondů by podle něj měly lidem pomoci získat nové dovednosti, které jim pomohou najít uplatnění na trhu práce. „V končícím období se utratila spousta peněz za různá školení a počítačové kurzy, které ale reálně nepřispěly k tomu, aby lidé získali nějaké nové dovednosti," dodal.

Kolik nových míst bude ale možné v rámci započaté spolupráce zajistit, nebyl v úterý nikdo schopen odhadnout. „Myslím, že budeme rádi, když jich bude stovka," poznamenal radní pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj), který na přípravě projektu spolupracoval.

V Česku nejde o ojedinělý projekt, podobný pakt vznikl před třemi lety v Moravskoslezském kraji, další později v krajích Jihočeském a Ústeckém.