Kdy konečně bude koupaliště v České Lípě, je stále ve hvězdách. Jedinou jistotou, kterou nyní lidé ve čtyřicetitisícovém městě mají, je, že i letos se budou jezdit koupat jinam. A příští rok zřejmě také.

„Odbor rozvoje majetku a investic připravuje podklady pro zářijové jednání zastupitelstva, kde jim chce představit záměr vybudování koupaliště u Sportareálu," sdělila mluvčí českolipské radnice Kateřina Urbanová. Ta doplnila, že pokud budou zastupitelé souhlasit, přistoupí se ke zpracování objemové studie.

Dubici odpískali

Nápad na stavbu venkovního koupaliště v samém centru města představil přitom už loni v září místostarosta Jiří Kočandrle (TOP 09). A to poté, kdy zastupitelé stopli celý projekt na obnovu areálu v Dubici, jediného koupaliště ve čtyřicetitisícovém městě. S Dubicí přitom měla radnice velké plány a před třemi lety rozjela přípravy na jeho modernizaci.

Koupaliště v Dubici v České Lípě už pro návštěvníky a rekreanty neotevřou. I přes investice v minulosti je nyní areál v dezolátním stavu, parkoviště zarostlé trávou. Za zhruba 55 milionů korun měli obyvatelé města dostat bazén vyhřívaný slunečními kolektory, brouzdaliště pro děti, kompletní nové zázemí. Byla zpracovaná projektová dokumentace za desítky tisíc korun, stejně jako byl hotový vrt za více než milion korun, který měl řešit napájení bazénu vodou.

„Vysoké investiční a provozní náklady spojené s koupalištěm v Dubici jsou ekonomicky velmi nevýhodné," vysvětlil tehdy Jiří Kočandrle, proč se celý projekt zastavil před vyhlášením výběrového řízení na dodavatele stavby.

Ve hře se tak ocitl nápad na odbahnění rybníka v Dubici, aby přírodní koupaliště zůstalo zachované. Zároveň by posloužilo k omezení výskytu sinic, které byly dlouhodobým problémem. Takový zásah by ale přišel na zhruba padesát milionů korun.

Rekreace v centru

Nejpřijatelnější variantou se stala stavba nového venkovního koupaliště v centru města u Sportareálu. „Díky přemíře zbytkového tepla z kogenerační jednotky Sportareálu bychom mohli prodloužit koupací sezonu, v blízkosti je dostatek parkovacích míst. Bylo by rovněž snadnější ohlídat areál než v odlehlé Dubici," vypočítal pozitiva Jiří Kočandrle.

Problémem ale mohou být stavby v blízkém okolí a existující inženýrské sítě. Ty by mohly vznik příměstské rekreační zóny v centru města zkomplikovat.

Trable rybářů

Koupaliště v Dubici v České Lípě tak ani letos neotevře své brány rekreantům a nadšencům koupání a opalování. V minulosti hojně vyhledávaný areál je v dezolátním stavu, parkoviště zarostlé trávou.

Uzavřené koupaliště trápí i rybáře. „Platíme povolenky na chytání ryb, každoročně se cena zvyšuje, ale areál nám není zpřístupněn" rozhořčeně popisuje situaci rybář Láďa.

„Paní na úřadě nechce o zpřístupnění ani slyšet, stojí si za tím, že uzavřít areál je nejlepší věc, přitom jako správci revíru sem musíme mít přístup a stejně se sem dá dostat z jakékoliv strany. Plot není kolem celého areálu, takže se to dá obejít. Jediná komplikace je zámek na bráně, takže auta necháváme před vstupem na koupaliště" dodává rybář.