Lidé na sídlišti v Doksech mají strach. Už několikrát zde zaútočili dva agresivní rotvajleři. Poslední útok byl na městského strážníka, ten musel použít celý pepřový sprej.

Problém s bezohlednou majitelkou dvou psů řeší vedení města Doksy už několik dnů. „Měla jsem jednání s veliteli místní městské a státní policie, ale jednala jsem i s Krajskou veterinární správou Liberec a s městským právníkem. Při jednáních jsem zjišťovala, co vše můžeme udělat proto, aby paní bylo nařízeno striktní zabezpečení psů nejenom plotem, ale například umístěním psů do kotce. Samozřejmě jsem se také ptala, za jakých podmínek by se dali ženě psi odebrat," uvádí starostka města Doksy Eva Burešová.

Fena a pes rasy rotvajler si už několikrát vyšli na procházku po sídlišti v ulicích Vrchlického, Karla Čapka a Hálkova. Z několika útěků bylo i několik napadení. „Řeším situaci hlavně s velitelem městské policie. Požádala jsem ho tento týden, aby mi dal zprávu o útěcích těchto dvou psů. Ze zprávy, kterou vypracoval, vyplývá, že za několik posledních let bylo útěků na polici nahlášeno celkem devět. Z toho již dříve jednou pes zaútočil. Za tento měsíc další dvě napadení," popisuje starostka.

Podle záznamů jednu ženu pes pokousal do hýždě. Další případ řeší i dopravní policie, a to z důvodů, že zvíře útočilo proti ženě jedoucí na kole. „Ženě by se nic nestalo, k úrazu došlo při pádu z kola, když před agresivním psem ujížděla, protože u sebe měla malé dítě," vypráví Burešová. K těmto incidentům došlo minulé pondělí.

Nezodpovědná majitelka dvou psů si zřejmě neuvědomuje důsledky. Psi jí totiž znovu utekli hned v sobotu. „Na místo přijel strážník, na kterého pes okamžitě útočil. Zjistila jsem, že naše zákony dost svazují a že domoci se toho, aby psi byli odebráni, je téměř nemožné. Napadá mě tedy otázka, kdy se to bude řešit? Až pes potrhá nějaké dítě," obává se starostka.

Obyvatelé žijící na sídlišti říkají, že psi jsou dost agresivní i za plotem. „No, docela se bojím. Ulicí, kde paní bydlí, jsem chodila s malou dcerou a psem venčit, ale už tam tedy rozhodně nechodím. Naproti je hned dětské hřiště, tak doufám že se to nějak vyřeší. Každopádně za to nemůžou tolik psi jako jejich majitelka," říká Markéta, bydlící na sídlišti v Doksech.

Na sociální síti se na stránce Městské policie Doksy rozpoutala vášnivá debata, kde se vyjadřuje i sama majitelka psů. Ta však zůstává v klidu a lidem, kteří píší, že mají strach, se spíše vysmívá. Celou událost řeší i přestupková komise města. Městští strážníci na svých facebookových stránkách lidi uklidňují, že se se situací budou snažit něco udělat co nejdříve. Starostka i obyvatelé sídliště věří, že se celý případ brzy vyřeší a nemávne nad tím ani policie, ani krajská veterinární správa rukou.