Čtyři miliony korun. Takovou částku ušetřila za poslední dva roky radnice v České Lípě za energie. Podařilo se to díky nákupu elektřiny na komoditní burze. Stejným způsobem si chce město v příštím roce zajistit také nákup plynu.

Burze dala loni Lípa přednost před internetovou aukcí, kde se před dvěma lety snaha o snížení nákladů minula účinkem. Radnice totiž nakupovala elektřinu v době nejvyšších cen, nedlouho po havárii elektrárny v japonské Fukušimě.

„Největší výhodou oproti klasické elektronické aukci je, že na komoditní burze se nakupuje v momentě, kdy jsou ceny nejpříznivější. Město má tak možnost získat co nejvýhodnější ceny," vysvětluje českolipský místostarosta Jiří Kočandrle a dodává: „Navíc, další úsporu při nákupu město získává díky tomu, že vystupuje jako centrální dodavatel. Nenakupujeme energii jen pro nás, ale také pro naše příspěvkové organizace. Soutěžíme tak větší požadované množství energie a platí, že čím vyšší objem komodity soutěžíte, tím nižší dostanete cenu."

Lípa před dvěma lety nakoupila elektřinu prostřednictvím elektronické aukce. Na rok 2012 si ale pouze zafixovala cenu 7,3 milionu. Předpokládaná cena na rok 2013 byla rovněž 7,3 milionu korun. Na komoditní burze, která pružně reaguje na změny cen na trhu, se však podařilo vyjednat cenu okolo 5,5 milionů korun.

Ušetřily i Doksy

Českolipští zastupitelé se na svém srpnovém zasedání rozhodli, že díky pozitivním zkušenostem z předchozích let, nakoupí město elektřinu stejným způsobem i pro příští rok. Ušetřit chce radnice díky burze i na dodávkách plynu, který dosud odebírá na základě dlouhodobých smluv.

Česká Lípa není jediným městem regionu, kde se rozhodli zajistit si dodávky energií prostřednictvím burzy či aukce a ušetřit tak. Do nákupu elektřiny v aukci šly například Zákupy. „Ušetříme zhruba dvacet až třicet procent. Třeba u veřejného osvětlení dojde k úspoře až tři sta korun za jednu megawatthodinu," uvedl před časem starosta Zákup Radek Lípa.

Ke společnému nákupu na burze s dalšími obcemi v kraji se loni přidaly například Doksy. „Předpokládané úspory činí asi 950 tisíc korun," říká starostka města Eva Burešová. Doksy poté zorganizovaly elektronickou aukci i pro obyvatele města. Zájem však nebyl takový, jaký vedení města očekávalo. Přesto se pro přihlášené domácnosti podařilo snížit náklady celkem o půl milionu korun.