Rozvíjení technických dovedností včetně práce s výpočetní technikou, jazykových znalostí, prevence krizových situací a akce podporující zdravý životní styl. To je stručný výčet témat akcí, jejichž žadatelé mohou město Česká Lípa požádat o finanční příspěvek. Další podmínkou je, že se zaměří na seniory.

„Dětem se věnují základní školy, mladým lidem střední a vysoké školy, dospělým zajišťuje školení zaměstnavatel. Kdo ale myslí na seniory? Proto chceme finančně motivovat různé organizace, aby i této věkové skupině poskytly zajímavé aktivity, a vytrhli je tak ze sociální izolace," uvádí starostka České Lípy Romana Žatecká.

Ve víru techniky

Jedním z podporovaných zaměření je výuka práce s výpočetní technikou. Vždyť kolik nachozených kilometrů se složenkami již mnohým ušetřilo internetové bankovnictví?

„Před pěti lety jsem se rozhodl, že se s počítačem naučím, měl jsem k tomu odpor, protože jsem nechápal, k čemu je to dobré. Dnes přes kompik vyřeším vše potřebné, a častěji, byť přes Skype, se vidím s dětmi a vnoučaty," říká sedmasedmdesátiletý Jaroslav Komárek. Právě jeden z vnuků jej základům práce s počítačem naučil. „Pepa se se mnou ze začátku opravdu nadřel," vzpomíná se smíchem Komárek.

Nyní se podle svých slov poohlíží po nějakém kurzu práce s Photoshopem. „To vám umí divy," dodává nadšeně a zároveň dává tip, kam by se mohli pořadatelé zaměřit.

Loni se nevyčerpalo

Na příspěvky je v městském rozpočtu připravena částka sto tisíc korun, stejně jako v minulém roce. Loni se ji však vyčerpat nepodařilo. „Jsem si jista, že komunikace z naší strany byla slabá," přiznává starostka Romana Žatecká. Přesto má kladnou zkušenost z loňského roku, kdy v České Lípě a Horní Libchavě uspořádali s Nadací Václava a Livie Klausových kurz práce na počítači pro seniory. „Oba kurzy byly plné, tak doufám, že se letos opět najde někdo, kdo bude chtít vzdělávat seniory," dodává Romana Žatecká.