Zastupitelé České Lípy minulý týden rozhodli o přerozdělení dotací z osmi dotačních programů, vyhlášených městem pro rok 2016. Návrhy připravily příslušné výbory, které žádosti posuzovaly a bodovaly podle hodnotících kritérií stanovených v podmínkách každého dotačního programu.

„Rozdělujeme první dotační peníze roku 2016 pro kulturu, cestovní ruch, životní prostředí, sociální oblast, památkovou péči, prevenci kriminality, aktivity dětí a mládeže a máme na ně 4,4 miliony korun. Požadavků bylo za více než šest milionů korun, největší převis žádostí byl v oblasti kultury na podporu akcí a sociální. Ve všech programech se rozdělovalo podle zakotvených kritérií," připomíná starostka Romana Žatecká.

Ukázalo se, že o některé dotační programy města není velký zájem, například na rozvoj cestovního ruchu nebo podporu talentů. „Budu tedy pro příští rok navrhovat změnu dotačních programů i výši podpory. Otázku, jak s nedočerpanými prostředky naložíme, jsme nechali na další zasedání zastupitelstva. Až budou přerozděleny i zbylé programy, neboť se může stát, že i tam nějaké peníze zbydou," upřesňuje starostka.

Zároveň ale zdůrazňuje, že mnohem častěji se musely požadavky krátit, aby radnice podělila všechny žadatele, kteří naplnili podmínky programu. Městské dotace tak podle starostky pomohou zrealizovat řadu hezkých a prospěšných projektů.

Prevence kriminality (230 000 korun)

Program je určen na projekty dlouhodobé i krátkodobé řešící prevenci rizikových jevů a problematiku sociálně patologických jevů v České Lípě. O dotaci z tohoto programu se ucházelo celkem 7 žadatelů, z toho jeden nesplnil podmínky programu. O 230 tisíc se tak podělí 6 žadatelů, mezi nimiž je například českolipská Farní charita, Shotokan Sport Centrum Česká Lípa, základní škola v Moskevské ulici nebo nezisková organizace Most k naději.

Kultura (1,5 milionu korun)

Pro tuto oblast byly pro rok 2016 vyhlášeny tři podprogramy a zatím je rozhodnuto o přerozdělení dotací ze dvou - na podporu celoroční kulturní činnosti (900 000 Kč) a na podporu jednotlivých kulturních akcí (100 000 Kč). Třetí podprogram na realizaci kulturní akce mezinárodního charakteru, na který je v rozpočtu vyčleněno zbylých 500 tisíc korun, byl vyhlášen později, a proto ještě probíhá příjem žádostí.

O podporu celoroční kulturní činnosti požádalo 9 subjektů a dalších 9 se ucházelo o podporu na uspořádání kulturní akce. Celkový finanční požadavek od žádajících subjektů v obou kategoriích činil 1 086 790 Kč (866 000 Kč na celoroční činnost, 220 790 Kč na akce).

V případě podpory celoroční činnosti, kdy celkový rozpočet činil 900 000 Kč, a žádosti byly podány na částku 866 000, výbor navrhl udělit všem žadatelům dotaci v požadované výši. V případě druhého podprogramu musely být požadavky jednotlivých subjektů výrazně pokráceny.

Cestovní ruch (120 tisíc korun)

O dotaci z programu v oblasti cestovního ruchu se ucházel pouze jediný žadatel - Klub železničních cestovatelů, Doprava, s.r.o. a dotaci získá v požadované výši 5 tisíc korun. Prostředky využije na provoz historického motorového vlaku po trase Česká Kamenice – Kamenický Šenov – Česká Lípa – Liberec a zpět a jízdy historického autobusu po zrušené železniční trati z České Lípy přes Nový Oldřichov do Kamenického Šenova, které společnost plánuje pro veřejnost v rámci svého letního projektu.

Životní prostředí (300 tisíc korun)

Ve stanoveném termínu obdrželo město 20 žádostí s celkovým požadavkem 316 889 Kč. Výbor pro životní prostředí pak doporučil jednu ze žádostí vyřadit kvůli nesplněným podmínkám programu. O dotace z programu životního prostředí se tak podělí 19 subjektů, kterým město přerozdělí celkem 296 889 Kč. K úspěšným žadatelům patří zejména včelaři, jejichž činnost byla už v programem upřednostněna, kteří dotace využijí především na nákup vybavení. Jedním ze žadatelů je například také místní organizace Českomoravského mysliveckého svazu, která podporu využije na nákup pachových ohradníků.

Děti, mládež a vzdělávání, podoblast rozvoj školních i mimoškolních aktivit pro děti a mládež (300 tisíc korun)

O dotaci z tohoto programu, který podporuje volnočasové aktivity a vzdělávání dětí a mládeže, požádalo 9 organizací, z toho jedna byla kvůli nesplnění podmínek vyřazena. Celkový objem požadovaných prostředků nepřesáhl částku vyhrazenou v rozpočtu na tento dotační program, a proto bylo možné organizacím udělit dotace v požadované výši, pouze s výjimkou Farní charity, která požádala o dotaci vyšší, než je v daném dotačním programu přípustné (žádost 63 500 Kč, nejvyšší možná dotace 50 000 Kč). Mezi žadateli je například Městská knihovna, spolek Včas, turistické oddíly Tom Chippewa a Tom Dakoti, či Sbor dobrovolných hasičů. (Nerozděleno zůstalo 12 600 Kč.)

Podpora talentů (150 tisíc korun)

O dotaci z programu na podporu talentovaných dětí a mládeže požádali 2 zákonní zástupci nezletilých, celková požadovaná částka činí 17 000 Kč. Obě žádosti byly proto v plné výši podpořeny a město tak poskytne dotaci ve výši 12 tisíc korun talentované hobojistce a 5 tisíc korun přispěje radnice na nákup mikroskopu studentce, která se věnuje biologii.

Památková péče (500 000 korun)

Dotační program pro oblast památkové péče podporuje obnovu památkově hodnotných nemovitostí na území městské památkové zóny Česká Lípa. O podporu se podělí 4 žadatelé, kteří požádali o dotaci na výměnu oken, na rekonstrukci fasády a ozdobných prvků, na opravu střech a na rekonstrukci kleneb ve svých domech v centru města.

Sociální oblast (1 800 000 korun)

Dotační program v sociální oblasti byl rozdělen do čtyř podprogramů a město zaevidovalo celkem 32 žádostí. Z toho bylo 13 žádostí o dotaci na sociální služby a aktivity vedoucí k zamezení nebo snížení sociálního vyloučení rodin a jednotlivců, kde částka k rozdělení činí 1,1 mil. Kč a celkový požadavek žádajících subjektů 2 001 160 Kč. O dotaci na podporu služeb souvisejících s paliativní péčí, kde částka k rozdělení činí 150 000 Kč, požádal 1 subjekt, jehož požadavek činil rovněž 150 000 Kč.

Celkem 16 žádostí bylo o dotace na aktivity vedoucí k integraci seniorů, zdravotně postižených, národnostních a etnických menšin, rodin a osob ohrožených sociálním vyloučením, kde částka k rozdělení činí 400 000 Kč a požadavek žádajících subjektů 692 620 Kč. O dotace na protidrogové služby a programy, na které bylo vyčleněno 150 tisíc korun, se pak ucházely dva žadatelé, jejichž celkový požadavek činil 300 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že všichni žadatelé splnili podmínky programu, výbor doporučil podpořit všechny žádosti. Avšak s tím, že objem navržených dotací byl procentuálně plošně krácen stejným procentem u všech podpořených projektů.