My uklidíme a vy to zaplatíte. Nová pravidla radnice v České Lípě nastolila soukromníkům, kteří dlouhodobě zanedbávají vzhled svých pozemků na území města.

Plochy, které jsou součástí veřejného prostranství, město Česká Lípa bude nově uklízet z vlastního rozpočtu, peníze bude pak vymáhat přímo u majitelů pozemků.

Nový systém má podle radnice především přispět k vyšší čistotě města, ale i zkrátit proces s nepořádnými soukromníky. „V mnoha případech se podaří pomocí legislativy přimět vlastníky pozemků nebo původce odpadů k nápravě věci, a tak jsou případy, které lze řešit jen soudní cestou. To je ale zdlouhavé a finančně nákladné. Též to neřeší údržbu pozemků v co nejkratší době, o kterou nám jde," vysvětlil místostarosta města Česká Lípa Juraj Raninec.

Údržba zanedbávaných veřejných prostranství, mezi která patří náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň i parky, by měla být podle radnice prováděná pouze do výše zastupiteli schváleného rozpočtu.

Město Česká Lípa eviduje během roku řadu pozemků, o které se jejich vlastníci nestarají. To znamená, že je například pravidelně nesekají, nezamezují šíření plevele nebo jsou lhostejní k tvoření černých skládek.

„Při zjištění takové nedbalosti a bezohlednosti vyzývá odbor technické správy majetku města jejich vlastníky k plnění svých povinností. Většina na výzvu zareaguje, ale jsou však i tací, kteří i přes výzvu nadále pozemky neudržují," doplnil českolipský místostarosta, který věří, že nová pravidla doposud neřešený stav výrazně zlepší.

Problémy s vlastníky pozemků bývají hlavně u černých skládek, u nichž je potřeba nejprve zjistit původce odpadu.