Výtěžek z prodeje víček, která zpracovává několik firem po republice, pomohou handicapovaným dětem. „Veškeré peníze získané prodejem uzávěrů půjdou na pomoc pětiletému Jiříkovi Ullmannovi z České Lípy," říká mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Jiřík byl až do pátého měsíce svého života naprosto zdravým miminkem. V pátém měsíci mu však lékaři diagnostikovali vzácnou nemoc tzv. hyperinzulinismus. Vzhledem k tomu, že se na tuto chorobu u Jiříka přišlo celkem pozdě, docházelo u něho do té doby k velmi častým hypoglykemickým záchvatům, které zapřičinily vážné poškození motorického centra.

První prognózy byly takové, že Jiřík nebude nikdy chodit a možná ani samostatně myslet. Rodiče však začali pilně a zodpovědně rehabilitovat reflexní Vojtovou metodou a výsledky s dostavily.

Pomohly koblihyTřicet tisíc korun vynesla sbírka pro pětiletého Jirku Ullmannaz České Lípy, kterou vymyslely a připravily českolipské florbalistky. V rámci turnaje Euro Floorball Tour prodávaly ve městě a na zimním stadionu koblihy a akce měla velký úspěch.Tři tisíce koblih vynesly (i s tím, co lidé dali navíc) 24 tisíc korun, které ještě florbalový klub FBC Česká Lípa zaokrouhlil na 30 tisíc korun.
Celý článek ZDE

Samostatné chůze však Jiříček, který se svojí asistentkou chodí do normální mateřské školy, schopný není. Pomoci by mu mohla tzv. klimterapie, která se provádí v lázních Klimkovice u Ostravy. Jedna 3,5 hodinová terapie však stojí 50 tisíc korun a nehradí ji zdravotní pojišťovna.

„Rodina si takovýto výdaj nemůže dost dobře dovolit. Rozhodli jsme se proto uspořádat sbírku, která by pomohla speciální terapii zaplatit. Do sbírky se již aktivně zapojili pracovníci městského úřadu, chceme oslovit i další organizace ve městě, aby nám se sběrem víček pomohly. O svoz a skladování víček se postará zdarma firma Marius Pedersen, která na sbírce s městem spolupracuje. Ta také zajistí prodej víček, veškeré utržené peníze pak půjdou přímo na účet rodiny Ullmannových," uvedla starostka České Lípy Hana Moudrá.

Lidé mohou víčka od 2. května nosit do Městského informačního centra na náměstí T. G. Masaryka. Otevřené je od pondělí do pátku od 8:30 do 17 hodin, v sobotu od 9 12 hodin. Sbírka potrvá až do odvolání.

Sběr pokračuje

Už po několikáté vyhlásili sbírku plastových uzávěrů také v Novém Boru. „Po domluvě s Turistickým informačním centrem budeme zátky i nadále shromažďovat. Naší snahou je opět pomoci dobré věci," potvrdila Jitka Kopčáková, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Boru (OŽP). Na jaké účely finanční výtěžek sbírky půjde, je zatím podle vedoucí OŽP v jednání. Lidé mohou víčka v Novém Boru odevzdávat na Odboru životního prostředí Městského úřadu nebo v Turistickém informačním centru.