V souvislosti s krachem sklárny zřídila personální agentura Manpower se sídlem v České Lípě detašované pracoviště přímo v Crystalexu stejně jako úřad práce. Poskytují tu personální a pracovní poradenství. Denně stánek Manpoweru navštíví stovka lidí.

Na co se nejčastěji ptají, vysvětluje Zuzana Vraná: „Radíme, jak napsat správně profesní životopis, jak se mají připravit na pohovor u případného zaměstnavatele a samozřejmě zjišťují, jakou mají možnost uplatnění na trhu práce.“

„Reálnou šanci mají oboroví specialisté, lidé hovořící některým ze světových jazyků a několikaletou praxí ve strojírenství, obchodu, administrativě, výrobě a podobně,“ doplňuje informace Renata Zachovová, personální poradkyně.

S ohledem na skladbu bývalých zaměstnanců sklárny jsme se zeptali, jakou mají šanci lidé s nižším vzděláním. „Jim můžeme nabídnout spíše krátkodobé brigády. Aktuálně pro pořadatele libereckého mistrovství světa v lyžování sháníme členy organizačního a bezpečnostního týmu. Kromě toho nabízíme i rekvalifikace, kde spolupracujeme s úřadem práce,“ odpověděla Zuzana Vraná.

Ale tím nabídka nekončí. „Pokud se brigádníci osvědčí, umíme jim nabídnout i dlouhodobé brigády, případně i stálý pracovní poměr,“ dodává. Pracovníci agentury mají plné ruce práce. Jen od pondělí 26. ledna ukončilo v Crystalexu pracovní poměr dvě stě lidí.