Kamenicko–šenovská lokálka v úterý v poledne slavnostě vyrazila na svou prázdninovou cestu. Jezdit bude každé úterý a čtvrtek. Přesné časy odjezdů a další podmínky přepravy najdou cestující na internetových stránkách www.kzc.cz.
Loni trať koupil Klub železničních cestovatelů. V roce 2008 a 2009 dráha prošla a ještě projde minimální rekonstrukcí. „Proinvestovali jsme více než milion sedm set tisíc korun do pořízení dráhy a do její údržby a opravy, do podchycení zlého, desolátního stavu nádražní budovy, kterou jsme zdědili v katastrofálním stavu. Peníze šly do minimálních oprav. V roce 2008 jsme vyměnili 244 pražce. V tomto množství nebyly v minulosti až doposud nikdy vyměněny a to jsme dráhu od předchozího nájemce převzaly teprve loni posledního května, kdy nám ji bývalý nájemce musel předat,“ řekl Roman Hrůza, PR manažer Klubu železničních cestovatelů.

Opravují železniční muzeum


Do roku 2011 chce Klub železničních cestovatelů udržet pravidelný provoz Šenovského motoráčku. „Znovu opravujeme železniční muzeum, které bylo zlikvidováno a odvezeno. Sbírky muzea doplňujeme o nové exponáty,“ upozornil Hrůza. Současně zve všechny, kterým není osud lokálky lhostejný, na pravidelné brigády. „Organizujeme je v sezoně a pracanty odměníme volnou jízdenkou na vlaky KŽC Doprava.
Město Česká Kamenice přispěla na znovuzprovoznění zhruba čtyřiceti tisíci korun.
„Jsem rád, že jsme pomohli otevřít další technickou památku a to v jednom měsíci. Nejprve to byla rozhledna Studený a teď lokálka. Obě určitě přitáhnou do města další turisty a Kamenici tak pomohou zviditelnit,“ řekl českokamenický místostarosta Vojtěch Marek.