Renesanční stavba z 16. století slouží jako depozitář českolipského Vlastivědného muzea a galerie. Nyní se dočká nové fasády.

Fontána byla vrcholem Hasičských slavností.
FOTO, VIDEO: Hasičská fontána v novém hávu nadchla stovky diváků

Červený dům byl postaven v renesančním stylu a jeho fasádu zdobí bohatý sgrafitová vzor tvořený pravidelnými černobílými psaníčky. „Stěny letohrádku jsou opatřeny dvojitou omítkou, na spodní bílé je nanesena druhá vrstva, smíchaná s rozemletým dřevěným uhlím, kterou štukatéři seškrábali do požadovaného dekoru,“ přiblížila tehdejší pracovní postup Květa Vinklátová, krajská radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Českolipský kronikář Hans Kriesche o stavbě Červeného domu zaznamenal: „Roku 1583 nechal blahorodný pán, pan Jetřich Berka, postavit novou budovu u maštale, a tohoto roku byla také dokončena." Od počátku 19. století tu byla barvírna látek a mezi lety 1837 a 1882 dokonce i hostinec. Od 30. let 20. století sloužil zámeček městskému muzeu, v 80. letech minulého století tu také sídlilo OKS, okresní kulturní středisko. Unikátní památka je dnes nepřístupná a slouží jako depozitář krajského Vlastivědného muzea a galerie. Pojmenování Červený dům vzniklo podle barvy sloupů v prvním patře stavby, které měly být původně červené.


V současnosti mohou lidé památku obdivovat jen zvenčí, protože je veřejnosti nepřístupná. Vinklátová už na začátku roku uvedla, že bude usilovat o lepší využití zámečku a vůbec celé lokality. „Určitě existuje lepší způsob užívání budovy než pouze jako depozitář. Chci otevřít diskuzi, jak Červený dům zpřístupnit veřejnosti,“ řekla radní.

Milionová škoda vznikla při včerejším požáru sypače v části obce Dubá – Horky, ke kterému vyjížděly tři jednotky hasiči krátce před půl pátou ráno.
KRÁTCE: V Dubé hořel sypač, Červený dům dostane novou fasádu

Červený dům je jednou z nejstarších dochovaných necírkevních staveb ve městě. Sloužil už jako barvírna látek, hostinec, jako objekt k nájemnímu bydlení nebo se stal na několik let i budovou muzea.