Advokátka by jí také měla zaplatit náklady řízení. Rozsudek není pravomocný, Samková se proti němu odvolá. Při incidentu v Novém Boru byli v srpnu 2011 zraněni tři lidé, Samková v kauze obhajovala útočníky.Jádrem sporu je citace, která vyšla před rokem v jednom textu v deníku Mladá fronta Dnes a na portálu iDnes. Irena Mašková v něm mimo jiné řekla, že Samková učí Romy lhát a na kauze se chce zviditelnit, aby se mohla vrátit do politiky.

Podle soudce Pavla Vacka vystupovala Samková v případu mačetového útoku jako veřejná osoba, když přijala funkci obhájkyně, a musela proto počítat s kritikou svých kroků v této mediálně sledované kauze.

Výrok Ivany Maškové byl podle rozhodnutí soudce v mezích svobodného vyjádření, navíc podle něj nešlo o tvrzení, ale jen o názor. Maškové v tomto směru pomohlo, že výrok začínal slovy „mám pocit".

Samková po jednání řekla, že takové rozhodnutí už od minulého přelíčení očekávala. Podle ní soud „skočil na špek" obhajobě. Se zdůvodněním rozsudku nesouhlasí.

„Myslím si, že řada zdůvodnění odpovídala veřejné náladě, což pro mě jako právníka není akceptovatelné," uvedla. Kromě samotného odvolání zvažuje, že se obrátí i na Ústavní soud. „Jedná se o novou záležitost, která nebyla v řadě aspektů judikována a lze očekávat nové posouzení věcí," dodala.

Naopak Irena Mašková je s rozhodnutím soudu spokojená. „Ulevilo se mi," řekla po rozsudku. Po předchozích špatných zkušenostech se ale ke kauze už vyjadřovat nechce. Její právník Milan Štětina věří tomu, že i odvolací soud rozhodne stejně. Podle něj osoba, která je veřejně činná, musí automaticky počítat s tím, že její práce i vyjádření budou kritizovány.

Klára Samková v takzvaném mačetovém útoku zastupovala čtyři z pěti obžalovaných. V únoru ji však vrchní soud z kauzy vyloučil pro kolizi zájmů, neboť jeden z jejích klientů začal vypovídat v rozporu s dalšími obžalovanými.(čtk)