První část etapové turistické akce zavede poutníky už tento víkend do Mnichova Hradiště.

„Valdštejnům vděčíme za hospodářský rozvoj naší oblasti, který byl zahájen po třicetileté válce a trval až do roku 1945. Valdštejnové zde založili několik obor, zasloužili se o stavební úpravy zámků v Doksech, Bělé a v Mnichově Hradišti, o rozvoj zejména lesního hospodářství, dřevařského průmyslu a dopravy. Díky nim vede totiž naším územím železnice," uvádí Renata Mauserová, vedoucí Městského kulturního střediska Doksy, které akci tradičně pořádá společně s MKZ Bělá pod Bezdězem a Svazkem obcí Máchův kraj.

První putování půjde po stopách Arnošta Josefa Valdštejna, který v roce 1680 koupil panství Doksy, Bělou a v roce 1690 přesídlil na zámek Mnichovo Hradiště. Program úvodní etapy začne na zámku Mnichovo Hradiště v sobotu 2. dubna v 9.45 hodin a na zahájení nebudou chybět Karel Hynek Mácha i Arnošt z Valdštejna. Zájemci z Doks mohou vyrazit vlakem do Bělé v 8.30 a odtud autobusem v 9 do Mnichova Hradiště. Po prohlídce zámku čeká účastníky výjezd do obory Klokočka, která vznikla v roce 1824.

Závěr v Doksech

Druhé putování se chystá na 16. dubna a jeho cílem bude bělské panství, kde si výletníci připomenou roli Valdštejnů jako podnikatelů. Třetí etapa bude věnována Doksku a zaměří se na Valdštejny jako nositele kultury a vzdělanosti. Poutníci si dají sraz 7. května na zámku v Doksech, kde je čeká krátký divadelní skeč, výlet Jarmilinou stezkou a pak méně známou cestou přes Pancířovo pole lesy Selskou roklí, Černou roklí až k Čertovu jezírku.

„Do Starých Splavů se vrátíme přes Vůbčárskou rokli. Cestou nás čekají zajímavé výhledy, hluboké lesy a nejedna čertovská pověst. I na této cestě si připomeneme nejen 650 let od založení Máchova jezera, ale také 180 let od prvního vydání Máchova Máje," dodává Renata Mauserová.