Letos byl projekt ohrožen kvůli organizačním změnám v Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky. Agentura zastupuje stát jako vlastníka jezera a doposud byla investorem a zadavatelem všech prací na jezeře.
Aby i nadále byla zajištěna kvalita vody v jezeře, založilo Město Doksy, Občanské sdružení pro rozvoj Starých Splavů, provozovatelé soukromých pláží a majitelé hotelu Port neziskovou organizaci – Obecně prospěšná společnost Máchovo jezero.
Převzali tak garanci za pokračování projektu včetně zajištění financování z různých zdrojů, a to zejména dotačních, o které mimo jiné žádají i Liberecký kraj. Z rozpočtu města je na projekt schválen jeden milion korun.
„Dáváme dohromady finance a běží řízení o povolení výjimky na aplikaci koagulantu s krajským vodoprávním úřadem. Pokud vše dobře půjde, sanace by měla být provedena během května,“ řekl nám Zdeněk Krenický, starosta města Doksy.
AOPK ČR oznámila dopisem z 12. března obecně prospěšné společnosti, že připravuje návrh nájemní smlouvy, na jejímž základě bude možná aplikace koagulantu.
„Otvírání jezera“ je naplánováno na 5. května, které bude zahájeno maškarním průvodem s kulturním programem a jízdou na parníku pro „masky“ zdarma.
Během víkendu vyšplhaly teploty přes dvacet stupňů a na Máchově jezeře bylo živo. Proháněli se tu jachtaři, surfaři a první otužilci si dokonce i zaplavali.
Pláže jsou čisté a uklizené. Kvalita vody je zatím dobrá, a tak koupání nic nebrání, pokud patříte mezi otužilce. Sinicím se daří až po velkém a dlouhodobějším oteplení, kdy dojde k prohřátí vody.
Na „Mácháč“ se jezdí koupat spousta českolipských rodin s malými dětmi hlavně kvůli mírné svažitosti písečných pláží a kvalitě vody. Jezero je jedním z mála koupališť, kde je voda kvalitní celou sezonu.