Každoročně zatopené zahrady, někdy i domy, poškozené silnice. Rozlitá řeka Ploučnice za sebou ve Stružnici zanechala už několik stop. V roce 2013 povodeň poškodila lávku vedoucí skrz obec. Po čtyřech letech se místní dočkali nové.

„Lávka se z původních třiceti metrů vyšplhala až na padesát. Je osvícená LED svítidly na zábradlí. Také se houpe, je to dané konstrukcí,“ popsal novou lávku starosta Stružnice Jan Mečíř. Podél lávky vyrostl i druhý menší můstek. „Jde o technologickou lávku na vodu a plyn. Doufám, že se nám podaří přemluvit firmy, aby se to uložilo do země, ale je to otázka financí,“ řekl starosta.

Zahrádecké slavnosti.
Obora Vřísek se na jeden den otevře návštěvníkům

POMOHLA DOTACE

Na výstavbu zářivě modré lávky, která vyšla na 12 milionů korun, se obci podařilo získat dotaci. „Významnou část nákladů nám uhradilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jsme v jednání, aby nám bylo pokryto celých sto procent, nicméně nevíme, zdali nám to vyjde,“ dodal starosta.

Se stavbou se začalo letos v únoru. Týden zpozdění opět způsobila rozlitá Ploučnice v době jarních prázdnin.

Anna Hejná z Nového Boru ve středu oslavila neuvěřitelných 103 let. Obklopená svými kamarádkami, pečovatelkami i zástupci města vyprávěla o svých vzpomínkách i zájmech.
Recept na dlouhověkost? Pracujte s láskou a ne pro peníze

Původní lávka byla v havarijním stavu a o její rekonstrukci se mluvilo několik let, dávno před ničivou povodní v roce 2013. „S pracemi se vlastně začalo v roce 2009, nicméně několikrát je zastavily povodně a poté rozpad firmy, která na její obnovu vyhrála výběrové řízení. Nakonec tedy došlo k opravě jako povodňové škodě z roku 2013. I já jsem byl dříve k celkové úpravě skeptický, ale po rozkrytí jsme zjistili, že je celková úprava nutná hlavně kvůli uhnilým trámům,“ dodal starosta. Zapotřebí to opravdu bylo. Kromě větší opravy betonové části na jaře 1977 se na lávku nesáhlo.

První chodci se po novém mostku prošli v úterý odpoledne, kdy proběhlo slavnostní otevření za účasti desítek místních obyvatel. Pásku slavnostně přestřihla také nejstarší občanka Stružnice paní Táborská, která přímo u lávky žije.

Policie. Ilustrační foto.
Podvodníci zaplavují sociální sítě

NECHTĚL ČEKAT

„Všichni víme, co voda dokáže a co dokáže zbořit. Jsem velice ráda, že jsme dnes u toho, co díky vodě dokážeme postavit. Přeji obyvatelům aby se jim po lávce dobře a bezpečně chodilo,“ uvedla za Ministerstvo pro místní rozvoj Milena Brožová.

Kopec Tlustec patří k dominantám Českolipska. Čedič se na něm těžil od 70. let, protesty proti těžbě začaly v roce 1994.
Čedič zatím zůstane na Tlustci

Během výstavby se jednomu z obyvatel nechtělo čekat na uschnutí betonu a po mostku se projel na svém horském kole. Stopa, kterou tu zanechal, by však lávku neměla hyzdit dlouho. „Firma přislíbila nový povrch se zvýšenou odolností proti skluzu a tím se podaří stopy nezletilého nedočkavce zamaskovat,“ dodal starosta.