Řádky, z jejichž vážnosti jde místy až mráz po těle, dorazily tento týden na novoborskou radnici. Píše je vedení francouzského městečka Aniche, kterému Bor coby spřátelené město v nedávné době projevilo veřejnou podporu a účast v souvislosti s incidenty ve Francii.

„Byli jsme dojati, ujistili jsme se o opravdovém přátelství," adresovali starostovi Nového Boru Jaromíru Dvořákovi a místostarostce Stanislavě Silné představitelé města Aniche.

Některé z částí dopisu působí alarmujícím dojmem, Francouzi v něm mimo jiné vyjadřují skutečné obavy o budoucnost Francie.

„Máme pocit obrovského neúspěchu výchovného, sociálního a politického. Vláda dělá vše, co je v jejích silách, aby se vyhnula problémům a vysvětlila těmto mladým prostřednictvím diskusí s jejich učiteli práva a povinnosti občanů, ale je to velmi těžké," připouští v dopise.

Nový Bor přátelství s francouzským Anichem navázal poprvé v roce 1968 prostřednictvím školy U Lesa. Vazby poté zpřetrhala normalizace a obnovily se potom až v roce 1993. Přátelství se velmi posílilo před dvěma lety, když novoborské školáky do Francie doprovodilo i vedení sklářského města a obě strany začaly rozvíjet spolupráci na dalších úrovních.