Technoparty v Manušicích trvala od pátečního večera do nedělního odpoledne. V noci ze soboty na neděli sem přijely asi tři stovky účastníků. Rytmy techna obtěžovaly obyvatele v okolí. Akce bude mít dohru v podobě správního řízení kvůli rušení nočního klidu.


Technaři se v pátek pod nátlakem policie přestěhovali z Horní Libchavy do nedalekých Manušic na Českolipsku. Pozemek, na kterém získali pořadatelé svůj azyl, byl v porovnání s plánovaným místem malý a neútulný. Veliká kopa hnoje hned vedle naznačovala budoucí charakter akce. Jinou možnost pořadatelé ovšem neměli a začali budovat techno kemp.
K nelibosti mnoha místních se technaři začali sjíždět a první tóny zazněly z mohutných aparatur v pátečních podvečerních hodinách.
Policie byla na místě. V porovnání s jejich manévry v Horní Libchavě byla jejich přítomnost sotva znatelná. „Pozemek v Manušicích není v chráněné krajinné oblasti, a tak nemáme zákonný důvod zasáhnout,“ sdělila mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.
Během páteční noci zněla hlasitá hudba po celé obci. Místní obyvatele rozdělila akce na dva tábory. Jedni techno tolerují nebo dokonce podporují a druzí jsou proti němu. „V noci mezi jednou a osmou hodinou raní hráli ti chuligáni příliš nahlas. Nemohli jsme vůbec spát. Byla to hrůza. Divím se, že něco podobného může někdo tolerovat,“ řekla místní obyvatelka.
Hluk techna nepřestával ani v sobotu dopoledne. Technaři protancovali celou noc a zdálo se, že pod vlivem alkoholu a všudypřítomných drog tančit a hrát nepřestanou. Jedna policejní hlídka kontrolovala příjezdovou cestu. Mezi technaře policisté ovšem nepřišli.
Odpoledne aparatury ztichly a nastal čas odpočinku. Omámení a unavení účastníci polehávali všude, kde se dalo. Na zemi mezi auty, na prašných cestách i na hromadě hnoje. Počet technařů se pomalu rozrůstal. Přijel i další autobus s hudební aparaturou a vše nasvědčovalo tomu, že místní obyvatelé zažijí další bezesnou noc plnou techna.
Rozrostly se také řady policistů. Oproti dopoledním hodinám jich bylo na místě znatelně více. Od dopravní policie až po těžce ozbrojenou pořádkovou jednotku.
„Tihle čtyři uprostřed jsou tajný policajti,“ upozorňoval jeden z účastníků párty.
Průtrž mračen doprovázela celou sobotní noc. Technoparty ovšem pokračovala dál. Tanečníci jsou promoklí a špinaví, ale ani to je neodradí. Nikomu nevadí ani bahno, kterého je místy po kotníky.
Výrazně opojení účastníci využili ke svým radovánkám i velikou kupu hnoje opodál. Došlo tu i k malému požáru, který se pořadatelům podařilo rychle uhasit.
Od sobotního večera zůstali účastníci technoparty bez dozoru policie. „Policajti odjeli večer a už se tady neukázali,“ odpověděl na dotaz o přítomnosti policie společensky velmi unavený technař.
„Rušení nočního klidu budeme řešit ve správním řízení,“ sdělila Ivana Baláková.
Konec akce avizovali organizátoři na nedělní poledne. Hudba skutečně utichla, pořadatelé začali sklízet vybavení a nastal velký úklid. „Pokusíme se uklidit ještě dnes, ale počasí nám nepřeje. Pokud to dnes nestihneme, uklidíme zbytek zítra,“ ubezpečoval jeden z pořadatelů akce Pavel Rozumek.