Meč jako symbol spravedlnosti a dóza na masti jako typický atribut sv. Máří Magdaleny, patronky kostela, budou prezentovat Mařenice na nových symbolech obce. Podobu nového znaku a vlajky obce na severu Českolipska schválil minulý týden podvýbor pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Nových symbolů se dočká také vesnička Kvítkov.Mařenický znak i vlajka jsou vyvedené v zelené, žluté a černé barvě. Kromě zmíněného meče a dózy na nich nechybí zkřížené ostrve, které mají připomínat nejstarší dějiny obce a jejich místních části v souvislosti s vazbou ke hradu Milštejnu v majetku rodu Berků z Dubé.

„Současně jsou ostrve symbolem rozsáhlých lesů s někdejší panskou myslivnou s lesním revírem. Kombinace černé a zlaté tinktury je odvozena z erbu Berků z Dubé, zatímco zelená barva připomíná polohu obce v zalesněné oblasti pod Luží, nejvyšším vrcholem Lužických hor," vysvětluje heraldik a vexilolog Jan Tejkal, který symboly pro Mařenice navrhl. Rozdělil je na čtyři pole, které odkazují na stejný počet místních částí Dolní Světlá, Horní Světlá, Mařenice a Mařeničky.

Vedení Mařenic schválilo podobu symbolů už v červnu, nyní čeká na oficiální pozvánku do parlamentu, kde oficiálně převezme dekret na užívání symbolů.

Symboly jako dárek k výročí

To čeká také starostku Kvítkova, vesničky nedaleko České Lípy, která se rovněž dočká nových symbolů. „V příštím roce bude naše obec slavit 720 let od první zmínky, plánujeme, že na oslavách nový znak a vlajku představíme," říká starostka Jana Zelenková. Kvítkovští nové symboly vybírali z osmi návrhů rovněž od Jana Tejkala, s rozhodováním pomáhali i místní obyvatelé.

Podoba nových symbolů vychází z historického znaku Kvítkova, kterým dominuje vzpřímený vlk a červený květ růže. „Historický znak obce se mohl vyvinout nejspíše z pečetního znamení odvozeného od erbu někdejší vrchnosti, Vlků z Kvítkova, kteří se v Kvítkově uvádějí ve 14. a 15. století a jejichž erb se popisuje nejprve jako vlk z lesa vyskakující a posléze jako na modrém štítě vlk s přední pravou nohou pozdviženou. Květ růže odkazuje na název obce, hradba zase připomíná někdejší tvrz a možná i hypotetické historické právo městečka," popisuje heraldik Jan Tejkal.