Meandry řeky Ploučnice u Mimoně, které jsou už dnes součástí evropsky významné lokality Horní Ploučnice, chráněné systémem Natura 2000, budou mít také „domácí" ochranu jako přírodní památka. Její vyhlášení připravuje Krajský úřad v Liberci.

„Každá evropsky významná lokalita má předepsaný nějaký způsob ochrany, který je dán nařízením vlády. U této části evropsky významné lokality Horní Ploučnice je předepsáno vyhlášení přírodní památky," popisuje Kristián Habrda z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu v Liberci.

„Podobně jsme už vyhlásili například přírodní památku Manušické rybníky, Skalice u České Lípy nebo Zahrádky. Všechno jsou to evropsky významné lokality se způsobem ochrany vyhlášení přírodní památky. Takže se nejedná o nějakou libovůli z naší strany, ale dokonce o nařízení."

Nováček ohniváček

Předmětem ochrany je v první řadě tok řeky Ploučnice, který je v těchto místech bez regulace a unikátně v těchto místech meandruje. Na řeku se přitom váže celý komplex mokřadů a populace vzácných druhů organizmů, zejména unikátní vážky klínatky rohaté a dvou vzácných druhů motýla modráska očkovaného a ohniváčka černočerného, který se podle ochránců přírody ještě na přelomu tisíciletí v Čechách vůbec nevyskytoval.

Vida, všude vydra

Ochrana se bude týkat i populace lososa obecného, jehož mladé jedince, později migrující přes Ploučnici a Labe do moře, vysazují místní rybáři, a také vydry říční, jejíž výskyt ochránci přírody zaznamenali na 31 z 60 kontrolovaných stanovišť!

S vyhlášením Meandrů Ploučnice počítá Krajský úřad až v novém roce 2014. Institut aplikované ekologie už pro budoucí přírodní památku vypracoval také návrh plánu péče na roky 2014 až 2022. Plán počítá především s důslednou ochranou toku řeky, která absolutně vylučuje jakékoliv technické zásahy. A navrhuje také obnovu luk na neobhospodařovaných, jen zatravněných plochách.

Podle Kristiána Habrdy z Krajského úřadu v Liberci plánuje kraj vyhlásit na Ploučnici ještě jednu přírodní památku. „Ploučnici okolo Žizníkova. Tím by měla být evropsky významná lokalita Horní Ploučnice z pohledu zajištění ochrany vyřešena," objasnil Habrda.

Vyhlášení přírodní památky by nemělo mít žádný vliv na sportovně-rekreační aktivity na Ploučnici. Sjíždění řeky vodáky označili autoři plánu péče za „okrajovou záležitost" a v žádném případě tak nenavrhují žádná omezení. Je ale logické, že potenciální nápady na vznik nového vodáckého zázemí v této lokalitě jsou nejspíš pasé.