O tom, jak bude cena vypadat, nyní vyjednává Severočeská vodárenská společnost (SVS) se svými akcionáři tedy obcemi a městy v Ústeckém a Libereckém kraji.

Českolipsko má přitom v jednáních o ceně velmi zajímavou roli. Je totiž hlavním „místem činu" kardinálního omylu, kterého se SVS dopustila v minulých letech a na který teď s velkou pravděpodobností budou domácnosti doplácet.

SVS totiž kvůli splnění norem EU nákladně modernizovala v severních Čechách šest čističek odpadních vod a dopředu počítala s tím, že na tyto investice získá dotaci EU. Modernizaci firma nejprve zaplatila ze svého a vzala si na to dokonce úvěry.

Jenže vloni se ukázalo, že kvůli pochybením na české straně žádná evropská dotace nedorazí. Čtyři ze šesti čističek, které teď všechny Severočechy pravděpodobně „přijdou pěkně draho", přitom leží na Českolipsku. Jde o čističky v České Lípě, Novém Boru, Doksech a Jablonném v Podještědí.

„Evropské dotace, které nakonec nepřišly, je jeden z argumentů SVS, který padá na společných jednáních se zástupci měst o ceně vody. Zaznělo to i na posledním jednání v Doksech. SVS také argumentuje tím, že neustále rostou i další náklady, které má," potvrdil Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru, tedy zástupce města, jehož zmodernizovaná čistička se na celém problému také podílí.

Zmrazení ceny

SVS s městy vyjednává po jednotlivých okresech. Podle Dvořáka nejsou jednání u konce a města podle něj prosazují návrh, aby se už tak vysoká cena vody zmrazila. „Těžko půjde dolů, ale věřím, že její zmrazení alespoň na určité období by se mohlo podařit prosadit," uvedl pro Deník starosta.

Zmínil také, že celá věc má ještě svou druhou „investiční" stranu. „Jako starosta Nového Boru bych vlastně neměl naříkat. U nás ve městě jsou totiž investice SVS například do oprav kanalizací značné. A vzájemná komunikace se společností nyní funguje velmi dobře," upozornil Dvořák.

Pokud návrh měst na zmrazení neprojde, může cena vody od Nového roku narůst třeba o zlomek procenta, ale také až o 7,5 procenta. „Vyplývá to z podnikatelského záměru SVS na období 2010 až 2015, schváleného akcionáři v červnu 2010. Ten umožňuje maximální meziroční nárůst cen vody až o 7,5 procenta," uvedl mluvčí SVS Jiří Hladík pro „sesterskou" redakci Ústeckého deníku.

SVS později vydala prohlášení, ve kterém upřesnila, že navýšení ceny vodného a stočného o maximálně možných 7,5% nebylo nikdy na stole. Letošní cena vodného a stočného činí 88,98 Kč s DPH za metr krychlový. Po zdražení o 7,5 procenta by dosáhla tato cena až na 95,60 Kč s DPH.

SVS s městy vyjednává po jednotlivých okresech. „Věřím, že se nám společně se starosty a starostkami podaří sjednat cenu vody na rok 2014, která nám umožní splnit stanovené cíle v podnikatelském záměru při zachování sociálně únosné ceny vody," řekl Bronislav Špičák, generální ředitel SVS.

Firma podle svého prohlášení z 10. října zatím jednala se starosty z okresů Jablonec nad Nisou, Liberec, Česká Lípa, Litoměřice, Děčín a Ústí nad Labem. Do konce října se pak mají uskutečnit jednání s akcionáři v okresech Louny, Chomutov, Most a Teplice.

Vodné a stočné a cena v roce 2014 Vodné a stočné v roce 2013: 88,98 Kč s DPH za metr krychlový vody
Vodné a stočné v roce 2014 v několika variantách:
1) Zmrazení ceny – dál zůstane cena 88,98 Kč
2) Zdražení například o 3 % – 91,65 Kč za metr krychlový
3) Maximální možné zdražení o 7,5 % – 95,65 Kč za metr krychlový