Městské letní slavnosti ku poctě patronů města, sv. Petra a Pavla, vypuknou v České Lípě již příští pátek. Letos budou spjaty s výročím 730 let od první zmínky o vodním hradu Lipý.
Místem konání letošních slavností bude náměstí T. G. Masaryka, dále blízké Škroupovo náměstí, historický areál vodního hradu Lipý, Městský stadion u Ploučnice a také prostranství před OD Andy.
Otevření se v rámci slavností dočká první stálá expozice na hradě Lipý – Pracovna ředitele cukrovaru a rovněž zde budou pokřtěny propagační tiskoviny vztahující se k vodnímu hradu. Zcela mimořádně budou dále zpřístupněny arkády Červeného zámečku ve správě místního Vlastivědného muzea a galerie. V rámci oslav projde jako každoročně městem historický průvod a chybět nebudou ani pouliční vystoupení kejklířů.
Hudební část městských slavností bude v prvé řadě zahrnovat páteční koncerty tří kubánských kapel a Big Bandu Felixe Slováčka se zpěvačkami Jitkou Zelenkovou, Monikou Absolonovou, Leonou Machálkovou (na snímku) a V. Hronem na hlavním českolipském náměstí. Sobotní den pak zpříjemní vystoupení žáků českolipských školských zařízení a kapely Cínovci v rámci celoměstské školní akademie na témže místě nebo vystoupení swingového a jazzového orchestru Big Bandu CL u OD Andy. Vodní hrad Lipý dále rozezvučí interpreti středověké hudby Řemdih.
Divadelní část slavností zahrne vystoupení Divadelního klubu mladých při OA Česká Lípa na náměstí, vystoupení divadelní agentury Agnez na Škroupově náměstí a dále vystoupení divadel Kvelb, Continuo, Theatrum Mundi, Knecht na Vodním hradu Lipý.
Sportovní program proběhne formou olympiády žáků základních škol na Městském stadionu u Ploučnice. O doprovodný program se dále postarají atrakce, soutěže a program pro děti na Škroupově náměstí, tzv. „Pohádkový svět s Libertinem“.
V prostorách hradu Lipý proběhne během sobotního odpoledne zdravice partnerských měst a významných hostů, v nově zpřístupněné Východní bráně poté budou tradičně předány ceny starostky tzv. Poděkování starostky občanům města.
Sobotní večer završí velký slavnostní ohňostroj na hradě Lipý. „Každým rokem mě těší více a více, že si naše slavnosti nacházejí své pevné místo mezi místními obyvateli, ale také lidmi z okolních měst a obcí,“ uvádí starostka města Hana Moudrá. „Naším hlavním cílem je nejen připravit pro všechny příjemný a zábavný víkend, ale právě také zavedení stálé tradice těchto oslav v našem městě.“