Pomoci má hlavně lidem, ale i bezpečnosti samotných strážníků.

„Chceme být plnohodnotnými partnery pro Policii ČR a chceme do jejich příjezdu zvýšit bezpečnost našich občanů," uvádí k novému vybavení strážník Zdeněk Šafránek. Strážníci mají k dispozici nové vysílačky, kamery a termovizor. Ten už jim ve dvou případech pomohl. „Termovizor jsme využili při hledání zatoulaného psa, ale také při monitoringu chatové osady, kde docházelo k častému vykrádání chatek. Díky tomuto přístroji jsme odhalili zloděje," uvádí Vladimír Jeník, velitel městské policie.

Beranidlo se strážníkům hodí například dostanou-li oznámení o seniorovi, kterému je špatně a je doma uzamčený. „Strážník není jen pochůzkář, ale je to člověk, který musí být univerzální, musí ovládat i první pomoc a taktiku při zásahu," doplnil strážník Šafránek. Tímto příslušenstvím bude vybavena hlavně prvosledová hlídka, která vyráží k ohlášenému incidentu jako první a neví, co přesně ji na místě činu čeká.

Malou kamerou, která je zároveň zvukovým nahrávacím zařízením, je vybaven každý ze strážníků. „Vše je v souladu se zákonem, toto vybavení smí městská policie využívat," dodal velitel Jeník.

Neprůstřelné vesty, beranidlo, balistický štít nebo helmy. To vše obsahuje nové vybavení Městské policie v České Lípě, které přišlo na přibližně 250 tisíc korun. Zdroj: Deník/Kateřina Charvátová