„S některými strážníky, kteří mají dobré prezentační schopnosti, jsme rozjeli tématický blok prezentací, zaměřenou na bezpečnost dětí a seniorů," říká Vladimír Jeník, velitel MP a dodává, že dříve museli hlavně sami oslovovat potenciální zájemce o setkání, dnes už se jim školy a další instituce hlásí samy.

Na Ladech se strážníci Zdeněk Šafránek a Jiří Tvrdík setkali s dětmi ze školní družiny.

„Srozumitelně a vtipně řešili s dětmi bezpečnost při cestě ze školy, první pomoc, chování při výletech, situace, které mohou nastat doma i venku," říkají vychovatelky ZŠ Lada a zmiňují, že děti byly zaujaté a otázky na oba strážníky jen pršely.

Slovy „Jen kupředu!" shrnuje velitel českolipských strážníků směřování projektu. Zatím byli na dvou základních školách, na dvou speciálních školách a ve čtyřech mateřinkách. Vítaný je každý zájemce o podobné setkání, které je vždy přizpůsobeno konkrétní skupině.

K další preventivní činnosti, kterou MP vykonává, přidal Vladimír Jeník historku, jak byl jedné sobotní noci na hlídce společně se strážníky a během ní narazili na mladíka, který vztekle vysypával obsah popelnic na silnici.

„Vyházel asi dvacet popelnic v Dubické ulici, když jsme ho s hlídkou dostihli, tak v tu chvíli projížděli pracovníci komunálních služeb. Mladík vyfasoval lopatu a koště a musel celou ulici za našeho doprovodu uklidit".