Od března zavede Česká Lípa v městské autobusové dopravě výhodné roční jízdenky. Rozhodli o tom ve středu zastupitelé města. Po dlouhé debatě nakonec návrh podpořili jednohlasně.

Vize radnice byla jednoduchá. Zatraktivnit hromadnou dopravu pro občany tak, aby ji více využívali. „V současné době je město Česká Lípa protkané autobusovými linkami, a to napříč všemi směry, ale lidé je velmi málo využívají. Nevidím důvod, proč by měli po městě cestovat osobními auty, když mohou velmi pohodlně a za sympatické ceny cestovat autobusy městské hromadné dopravy. Proto jsme připravili velmi výhodný celoroční tarif, který umožní přepravovat se jak lidem do práce, tak dětem do škol i důchodcům za nákupy," řekla starostka Romana Žatecká.

Dospělý za roční jízdenku zaplatí 1500 korun, což je pětinásobek měsíčního jízdného. Děti, studenty a seniory přijde na 750 korun. „Jízdenka je plně integrovaná v rámci krajského systému IDOL. To znamená, že cestující nemusí řešit, zda nastupuje do městského autobusu nebo příměstského, řekl na jednání Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Autobusy MHD přepraví v České Lípě denně ve městě v průměru 6 500 lidí, 70 procent z nich tvoří dospělí. Ročně po městě autobusy najezdí přes 1,2 milionu kilometrů.

Ohledně nového tarifu měli někteří zastupitelé pochybnosti. Starostka je však uklidňovala.„My jsme samozřejmě připraveni průběžně ten tarif a jeho dopady vyhodnocovat," doplnila Žatecká.

S novým tarifem se od března v České Lípě prodlouží platnost jednotlivé jízdenky ze 45 na 60 minut. Levněji budou cestovat děti, jízdenka pro ně zlevní z deseti na osm korun. Lidé nad 70 let věku stále budou jezdit zdarma, za stejných podmínek, prostřednictvím osobní karty Opuscard, na které budou mít nahrané roční jízdné zdarma v MHD Česká Lípa do konce kalendářního roku.

Předběžně se odhaduje, že novinky zvýší ztrátu v tržbách městských autobusů, pro radnici to bude znamenat zvýšení dotace pro dopravce ze schválených 35 milionů korun na 38 milionů.

Od března dostanou lidé také možnost platit za jízdenky v autobusech MHD pomocí platební karty.