Zahraje Metallica a ostatní metalové legendy na bývalém vojenském letišti v Hradčanech? To záleží na tom, jestli město Ralsko a pořadatelská agentura C.A.R.P. Entertainment s.r.o. dospějí ke kompromisu ohledně výše odvodu ze vstupného.

Hudební akce roku

Metallica, kapela kolem zpěváka Jamese Hetfielda, má vystoupit v Hradčanech v rámci putovního festivalu Sonisphere letos 19. června. Kromě ní na bývalém vojenském letišti zahrají další známé kapely Slayer a Anthrax. Příznivce tvrdé muziky potěší i Mastodon a Heaven & Hell. Festival se uskuteční na dvou velkých pódiích a jedné talent scéně, na které se představí i výběr toho nejlepšího z českých kapel.

„Jsme před podpisem smlouvy s Libereckým krajem na pronájem bývalého letiště. Abychom ji ale mohli podepsat, potřebujeme mít s ohledem na náš napjatý rozpočet vyřešenou otázku odvodu ze vstupného,“ řekl František Švadlena z agentury HPK – Productions s.r.o., jenž akci spoluzajišťuje.

Návrh odmítli

Když před dvěma měsíci přišel ralský starosta Miloš Tita za zastupiteli s nabídkou pořadatelů, že by rádi zaplatili paušální částku 400 tisíc korun před zahájením megakoncertu, odmítli ji. Argumetovali zprávami v médiích, že na akci má přijet až šedesát tisíc lidí a poté, co si dali dohromady cenu vstupného a uváděný počet návštěníků, přišla jim nabídka agentury nízká. Zaštítili se vyhláškou města, kde je stanoven odvod ze vstupného ve výši deset procent.

Je to hodně

„Celá akce s sebou nese obrovské náklady, a protože se jedná o první ročník festivalu, tak ani za námi nestojí velcí sponzoři. Máme napjatý rozpočet a deset procent je příliš vysoká částka,“ snažil se přesvědčit osobně zastupitele tento týden Přemysl Černík z C.A.R.P. Entertainment s.r.o.

Ten také vyvrátil zprávy, že by letiště mohlo oblehnout až šedesát tisíc fanoušku či o již čtyřiceti tisících prodaných vstupenkách.

„Předprodej nejde úplně špatně, ale zprávy o čtyřiceti tisících vstupenkách jsou několikanásobně nadnesené. Očekáváme návštěvnost okolo třiceti tisíc lidí,“ upřesnil Černík.

„Až bude po akci a budete ji mít kompletně vyúčtovanou, můžete si požádat o snížení procent,“ navrhl Miloš Tita. Pokud pořadatelé skončí s minimálním ziskem, jsou Ralští ochotni slevit.

„Ve vyhlášce je sice věta, že poplatek lze stanovit po dohodě paušální částkou, ale ta je obecná,“ upozornil místostarosta Václav Bilický. „Město může v mimořádných případech poplatek nebo jeho část zcela nebo částečně prominout.“

„Je to velmi nejisté. Ve vyhlášce je věta o dohodě na paušální částce. Nerozumíme proto argumentu, že ustanovení nelze použít a stanovit paušál před akcí. Chceme ještě s městem vyjednávat, ale je možné, že v krajním případě přesuneme festival jinam,“ dodal František Švadlena.⋌