„Nejméně dětí se narodilo shodně v říjnu, listopadu a prosinci," říká Petr Pokorný, mluvčí Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. V roce 2013 tady přišlo na svět o osm dětí více než v předcházejícím roce. Největší baby boom nastal v roce 2008, kdy v České Lípě přišlo na svět 1186 dětí.

Dlouhodobou nadvládu chlapců potvrdil i první novorozenec letošního roku, kterým se stal na Nový rok Honzík Vilímek z České Lípy. V českolipské porodnici mu pomohli na svět pár minut po půl desáté dopoledne. Po bezproblémovém porodu vážil 3730 gramů a měřil 52 centimetrů. Doma má o čtyři roky starší sestřičku Nelli.

„Maximálně spokojení jsme byli v českolipské porodnici už u prvního porodu, stejně tak i nyní, a to již během těhotenství, kdy jsme sem docházeli na různá vyšetření," řekla Iva Vilímková. „Všichni jsou tu velice milí, šikovní, nadšení a ochotní, a nemyslím si, že nyní to je tím, že jsme byli „první", zkrátka mám pro zdejší porodníky jen chválu a chválu," dodala matka novorozeného Honzy.

Nemocnice v České Lípě se řadí mezi nevelký počet zařízení s titulem „baby friendly hospital", které se týká počtu plně kojených dětí při odchodu z porodnice. NsP je v rámci republiky špičkou v odběrech pupečníkové krve. Umožňuje jak bezplatný odběr pupečníkové krve do tzv. banky pupečníkové krve hematologického ústavu, tak odběry hrazené s využitím pro vlastní potřebu.

Nový rodinný pokoj

Gynekologicko-porodnické oddělení českolipské nemocnice má kvalitní obsazení jak lékařského, tak středně zdravotnického personálu, které umožňuje poskytovat vysoce profesionální služby. V současné době připravuje vytvoření rodinného, domácího pokoje pro vedení porodu pro rodičky nejen z regionu českolipského okresu.

Půjde o moderní pokoj vybavený důstojným nábytkem, sedací soupravou, porodním polohovatelným lůžkem, vakem, míčem i dalšími pomůckami.

„Veškeré vybavení by mělo navodit rodičce a jejímu doprovodu pocit útulnosti domova v bezpečí porodnice tedy ideální prostředí pro porod. Díky přirozenému prostředí jsou rodičky psychicky i fyzicky uvolněné, porod probíhá klidně a s nižším rizikem případných komplikací," uvedl primář MUDr. Radek Havlas, předseda představenstva a lékařský ředitel NsP Česká Lípa.