Železniční stanice v Mimoni, která málem vůbec neexistovala, vyhrála soutěž Nejhezčí nádraží roku 2016. Přesvědčivě zvítězila nad devíti nádražími z celé České republiky, která se letos dostala do finále.

Výsledek veřejného hlasování si Mimoňští vyslechli na pátečním slavnostním vyhlášení v Senátu ČR. Pro Mimoň přišlo 2 713 hlasů z celkového počtu 6 276.

„Už jen dostat se do finále je velký úspěch. Nádraží musí být upravené a vlídné, musí být něčím zajímavé," popisuje výpravčí Květa Slabá, která se stará o nádraží v nedalekém Jablonném v Podještědí, které loni ve stejné soutěži skončilo na druhém místě.

O zajímavosti není na mimoňském nádraží nouze. Vyčnívá nejen svým exteriérem budovy, který je z jasně červených cihel, ale také interiérem. Po příchodu do hlavní haly se za okénkem směje pokladní, Iva Palusková, která přiznává, že je za ocenění ráda. „Je to perfektní, že jsme nejhezčím nádražím. Dnes tady byli lidé, kteří se sem jen kvůli tomu přijeli podívat. Myslím, že si to určitě zasloužíme," říká pokladní.

V hale je teplo a útulno. Uvnitř cestující najdou nově opravené a udržované toalety, také automaty na horké i studené nápoje a na něco na zub. Nově upravený je také venkovní perón.

Další zajímavostí je hospůdka u nádraží, která má i výtah na pivo. Unikát zaujal také oblíbenou kreslenou postavičku Rudu Pivrnce, nebo spíše jeho autora Petra Urbana, který na podporu nádraží nakreslil vtip s hláškou: „Volím jedině nádraží s výtahem na pivo," Ruda Pivrnec.

 Mimoni fandí také Ruda Pivrnec. Jeho autor Petr Urban nakreslil k tomuto tématu vtip, právě proto, že v těchto dnech probíhá v Městském muzeu v Mimoni výstava jeho vtipů a obrazů. Zdroj: Petr Urban

Místní štamgasti jsou z úspěchu také nadšení a těší se, až tento titul oslaví. „To je jasný, že je tady nejlíp, je to i tou hospodou a naší hospodskou. Brzy bude nějaká oslava a zapijeme to," smějí se místní.

Spojení se světem

Mimoňské nádraží do soutěže přihlásili studenti a vedení mimoňského gymnázia. K přihlášce připojili tyto věty: „Již 116 let nás nádraží spojuje s Českou Lípou a Libercem a jejich prostřednictvím se světem. Nádraží patří k životu našeho města, umožnilo jeho hospodářský růst a s ním spojenou výstavbu. My 'Mimoňové' máme své nádraží rádi, protože nám dobře slouží."

Místní jsou na nádraží hrdí. I proto, že tady vůbec nemělo stát, což je jeho další zajímavostí. Na konci 19. století totiž existovaly plány, že trať z České Lípy do Liberce povede přes Zákupy a Kamenici rovnou do Jablonného a Mimoň zůstane jen jako vlečka. Proti tomu se vzbouřili podnikatelé i město a následovala velká jednání za účasti nejvyšších státních míst.

Projekt byl nakonec zachován v původní podobě přes Mimoň. Mezi tím však již začala stavba celé tratě, a proto pro Mimoň bylo nutno narychlo vyprojektovat nové nádraží, protože žádné nádraží nesmělo být zcela shodné s jiným, ač si byla mnohá podobná. Nově vyprojektované nádraží v Mimoni bylo postaveno přes mnohé problémy včas, a 16. září 1900 projel nádražím v Mimoni první vlak z Teplic do Liberce. I proto si podle místních titul nádraží zasloužilo.

Má to smysl

Na pátečním vyhlášení soutěže nechyběl přednosta mimoňské stanice Václav Homola, dozorčí provozu Jan Trapl a pokladní Iva Palusková. Ti převzali vítěznou štafetu od kolegů z loňského vítězného nádraží, stanice Nový Jičín město.

Jubilejní desátý ročník soutěže má zvýšit zájem o železnici u správců i cestujících. „Soutěž má přivádět pozornost veřejnosti k chátrajícím železničním objektům a podněcovat nápravu jejich stavu. Aktivní zájem spousty zodpovědných obyvatel naší země, nezřídka nadšenců pro železnici, a přívětivý přístup vlastníků, správců a zaměstnanců na dráze předčily naše očekávání. Cíl se díky nim naplňuje. Velmi si toho vážíme," říká Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ Souznění a hlavní organizátorka projektu.

S tímto názorem se shoduje i generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý. „Soutěž vnímám jako užitečnou iniciativu organizátorů, která se zásadním způsobem zasloužila o to, že nádraží nejsou lhostejná nejenom jejich správcům, ale ani lidem, kteří zde pracují, bydlí a cestují," uvádí k smyslu soutěže Surý.

V roce 2009 získalo titul nádraží v Zahrádkách u České Lípy.