Dnešním dnem začíná znovu filmové promítání v kině Ralsko v Mimoni. Je jedním z prvních kin v České republice, které má moderní technologii promítání laserem. „Největší technickou novinkou je první laserový projektor v České republice, ale i kvalitní zvuk ve formátu DOLBY EX 7.1 a nejnovější 3D systém Volfoni Smart Diamond," uvádí Helena Jakešová, vedoucí odboru kultury v Mimoni.

Naprosto unikátní je také instalace deseti metrového roletového průzvučného plátna s kruhovou polarizací gain 2. Plátno se výrazně přiblíží lidem, a zvýší se tak jejich obrazový zážitek.

O ukončení provozu městského kina rozhodli zastupitelé v roce 2012. Nezájem lidí, drahá technologie a další peníze do vybavení, to byly hlavní důvody, proč po 90 letech kino přestalo fungovat. Tehdy přes zastupitele o jeden hlas neprošla investice 1,3 milionu korun z městské kasy do digitalizace.

Letos město na digitalizaci dostalo grant 700 tisíc korun. Z rozpočtu města jde do modernizace technologií 2,9 milionu korun. „Myslím si, že do města jako je Mimoň kino patří. Jsem rád, že bude znovu promítat. Obohatí to kulturní vyžití lidí," uvedl před časem starosta Mimoně František Kaiser.

Nebudou chybět ani další novinky. „Vzhledem k tomu, že nám minulý měsíc Státní fond na podporu kinematografie schválil žádost o dotaci, tentokrát na výměnu sedadel v kině, a pokud ji zastupitelé přijmou, mělo by během příštího roku pohodlí návštěvníků již být dokonalé," doplňuje Helena Jakešová.