Za hospodou na náměstí v Kravařích již dva roky postupně roste malý ZOO park, kde se v několika výbězích mohou kolemjdoucí zdarma podívat na nejrůznější zvířata.

K sově sněžné Rozárce a partě kachen, takzvaných běžčců, přibyla v noci z neděle na pondělí dvě mláďata jistě hrdých koz Maruši a Aluši. O jménech nových přírůstků rozhodnou obyvatelé Kravař. V době naší návštěvy byla mláďata schovaná. „Jména ještě neznáme, snad pomohou občané, nějak to ještě vymyslíme. Nejspíš oslovíme ředitelku školky, aby jména vymyslely děti,“ říká paní Marie Čechová, která se o obecní mini ZOO dobrovolně stará.

DĚTI POUČÍ

„Byla tu ještě jedna sova, ale ta umřela,“ vzpomíná jeden z procházejících žáků nedaleké základní školy na smutný osud Rozárčina partnera. „Měli jsme tu i pštrosa,“ dodává vedle stojící dívka.

Okolo ZOO parku se mládež pohybuje často. „Všechny děti, které přijíždějí autobusem, chodí každý den kolem. Děti ke zvířatům občas docházejí i v rámci výuky. Paní Čechová jim k zvířatům vždycky něco poutavého řekne,“ podotýká ředitel Základní školy v Kravařích Zdeněk Šmída.

LÍBÍ SE I DOSPĚLÝM

Zvířaty se v Kravařích nekochají jen děti. „Chodím okolo každý den, je to dobrý nápad, starají se tu dobře,“ říká místní občan Jaromír Vajsar, který zároveň přidal několik zajímavých informací z okolí.

„Víte, jaký tvar má naše náměstí? Trojúhelník. Podle českolipského historika Ladislava Smejkala jsou jen dvě taková v republice. Druhé je v Ústí nad Orlicí,“ říká Vajsar, který nakonec přidává tip na zajímavou procházku. „Směrem na Konojedy je za odbočkou do lesa takzvaný mečový kámen, na kterém jsou vytesány dvě šavle. Podle pověsti se na tom místě potkali dva formani, kteří si odmítli vzájemně uhnout a dali si vzájemně do nosu,“ vypráví další místní zajímavost Jaromír Vajsar.