Právě takhle se na počátku asi seběhlo to, co vyústilo v sobotu ve Skalici na návsi. U hospody U Slunce tu už s notným předstihem postával poručík a úřadující olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda. Idol žen (a těch, které mají rády uniformy obzvlášť) sem přijel tentokrát kvůli slavnostním povinnostem.

Byl vyslancem Dukly Praha, sportovního klubu, na jehož rozvoji se významně podílel generál Vilém Sacher (1901 1987), účastník II. zahraničního odboje ve Francii a Velké Británii, velitel dělostřelectva 3. čs. samostatné brigády v SSSR, autor několika vzpomínkových publikací, ale i signatář Charty 77.

Sacher se v 50. letech stal obětí komunistických čistek, byl vystěhován na venkov právě do Skalice. Nastoupil jako dělník do českolipské Tatry a později pracoval ve skalickém JZD. Právě jeho památce byla určena sobotní akce ve Skalici především.

Účastnil se jí také generálův syn Vilém Sacher mladší. „Ve Skalici jsem byl poprvé v létě roku 1951, když nás sem celou rodinu odvezli na vojenských náklaďácích a vysadili nás před národním výborem. Strávil jsem tu pak letní prázdniny a po nich jsem odjel do Liberce k maminčiným rodičům. Moji rodiče tady ve Skalici žili sami," popsal pro Deník Vilém Sacher mladší.

Skalici pak podle svých slov navštívil ještě v roce 1957, kdy se přijel podívat se svou nastávající ženou na místa spojená s jeho rodinou. V té době už tu ale jeho rodiče dlouho nežili, ve Skalici pobývali pouze v letech 1951 a 1952.

„Když se z divizního generála najednou stane lisař ve Vagónce Česká Lípa a pak dřevorubec v lesích za Skalicí, tak to je pochopitelně obrovský zásah do života. Na tuhle etapu otec nerad vzpomínal," řekl generálův syn.

Připomněl také, že jeho otec později působil v Doksech. Společně s manželkou totiž našel uplatnění v pohostinství, působil tak například v Jablonci nad Nisou, v lázních Libverda, Mariánských Lázních, Špindlerově Mlýně a také na Bílém kameni v Doksech.

„Když tam přišel, nebylo tam nic. A z vlastní iniciativy tam vybudoval chatové městečko, které je tam dodneška," vzpomněl Sacher.