Žena, která vycvičila prvního českého psa pro vyhledávání slonoviny a vzácných zvířat, se vrací do divočiny kvůli dalšímu tréninku i natáčení dokumentu pro Českou televizi.

„Do Konga jedu hlavně na kontrolu Camy, která začala mít problémy s vyhledáváním ve tmě a je potřeba to vyřešit," řekla Deníku novoborská kynoložka. Problém podle ní zřejmě není u dvouleté fenky belgického ovčáka, ale spíše u jejího tamního psovoda, který zvířeti ustoupil během výcviku.

Böhme tentokrát do Konga doprovodí poměrně početná skupina lidí. Nejdůležitější pro další podporu projektu na záchranu zvířat v Africe bude dvoučlenný tým reportérů České televize, která projevila zájem o Camě a jejím boji proti pašerákům natočit dokument. V pořadí třetí misi doplní i studentka oboru kynologie na České zemědělské univerzitě Tereza Kalvová z Ralska.

Mladá dívka tam chce především nasbírat na vlastní kůži podklady pro svou bakalářskou práci, která právě s vyhledáváním slonoviny a ohrožených druhů zvířat souvisí. „Čím víc lidí se mě na to ptá, tím víc se těším. K Hance jsem chodila na tréninky na cvičák v České Lípě, nedávno mi nabídla, že bych mohla jet s ní," vylíčila jednadvacetiletá studentka.

Fenka Cama vyhledává slonovinu, zvířata i náboje pašeráků od února letošního roku. Na svém kontě má několik úspěšných akcí. „Co vím, tak je Cama na nějaké akci každou chvíli a má za sebou plno zachráněných zvířat," říká Böhme.

Další vycvičený pes by se mohl podle ní do Konga vypravit už letos na podzim. Jde o holandského ovčáka Astora. „Den ode dne je lepší, ale všechno záleží na penězích," naznačila cvičitelka. Pro předvádění v Čechách se pak cvičí i další pes.