Sice zdarma, ale jen na vlastní nebezpečí. Kvůli nadměrnému výskytu fytoplanktonu, neboli sinic ve vodní nádrži v českolipské Dubici, zde málokdo koupání doporučuje. Přesto přilehlý areál v posledních letech vzkvétá.

Vloni se zde usídlil provozovatel vleků na wakeboard, a mladý adrenalinový sport si rázem získal srdce místní mládeže. Letos pak v areálu město nechalo vybudovat vodní kaskádu s ručními pumpami za tři a půl milionu korun. Pomalu ještě ani nevyzrál beton, do kterého je to celé usazené, a další záměr v ceně slušného rodinného domu už je přichystaný.

STEZKA VE VÝŠINÁCH

Plánované 3D bludiště za bezmála 5,3 miliony korun včetně DPH se bude do značné míry podobat v posledních letech populárním stezkám v korunách stromů. V Dubici ale asi vhodné nebo vhodně rozmístěné stromy nejsou, proto bude třípatrový systém prolézaček, lávek a průchodů upevněný na čtyři statné zabetonované kmeny. Atrakce má být přístupná všem od tří do 99 let a nejvýše se návštěvníci dostanou do devíti metrů nad zemí. Jednotlivé lávky budou proti případnému pádu ze všech stran chráněny sítěmi, takže se prý rodiče nebudou muset bát o své potomky. Výhled a pocit volnosti však bude zábranou částečně omezený.

„Původně jsme uvažovali o lanovém centru, avšak 3D bludiště nám přišlo zajímavější a atraktivnější, protože ho v doprovodu rodičů mohou využít i menší děti,“ říká českolipský místostarosta Juraj Raninec.

Stavbu doplní ještě dětské hřiště v podobě lanové trasy, která bude ukotvena na sloupech pod 3D bludištěm. Čtyři lanové překážky a žebříček s liánami zakončí domek s nerezovou skluzavkou.

„Je to další krok, jak z areálu v Dubici udělat příjemné, volnočasové centrum, kam mohou nejen Českolipští docházet za aktivním odpočinkem, zábavou, ale i bezpečným adrenalinem,“ uvádí starostka České Lípy Romana Žatecká.

MOC FIREM JE NEDĚLÁ

Nová atrakce bude poměrně unikátní, moc výrobců obdobných systémů není. Studii záměru pro město v květnu zpracovala brněnská společnost Unipark, a dodavatelem stavby se následně, na základě červnového výběrového řízení, stala stejná firma. O nejnižší cenu tentokrát nikdo nesoupeřil. Na vypsanou zakázku, v jejímž zadání byla i zmíněná studie, reagoval Unipark jako jediný.

3D Bludiště by mělo být hotové v dubnu příštího roku, tedy ještě před zahájením sezóny. Podle českolipské radnice v Libereckém kraji podobná atrakce není.