Na mezinárodní skautskou akci Central European Jamboree se začátkem srpna sjede k Máchovu jezeru přes 700 mladých lidí z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, ale také Taiwanu, Ukrajiny, Gruzie, Holandska a dalších zemí. Setkání letos pořádají čeští skauti a mottem je „Prepared for the future".

Své kolegy budou domácí hostit v areálu Poslova mlýna v Doksech. „Skauti a skautky různých národností se zaměří na rozvoj osobních a profesních dovedností, především pak na sdílení mezinárodních zkušeností," říká Renata Hladká z Junáka svazu skautů a skautek Čr. Jamboree proběhne od neděle 3. do soboty 9. srpna a slavnostního zahájení se zúčastní také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Oficiálním jazykem jamboree je angličtina.

Kromě anglických přednášek, workshopů a diskuzí s povolanými odborníky je pro účastníky připraven tzv. festival kultur - jedinečná příležitost navštívit stánky jednotlivých zemí a okusit něco z jejich kultury, zvyků, jídelníčku.

Na hlavní scéně budou zástupci také prezentovat, jak si představují budoucnost své země. Mimo to poběží paralelní program her, sportů či uměleckých dílen. „Cílem skautských jamboree je, aby především mladí lidé aktivně diskutovali aktuální globální problémy a společně sdíleli možnosti jejich řešení, poznávali cizí kultury, navazovali přátelství a reprezentovali Českou republiku v dobrém světle,"dodává Josef Výprachtický, starosta Junáka – svazu skautů a skautek ČR.

V Libereckém krajinajdete skauty doslova na každém kroku: „Náš kraj je specifický tím, že skautujeme v dostupnosti všech míst, od Kamenického Šenova až po Jilemnici,"říká předseda Krajské rady Junáka Libereckého kraje Ondřej Peřina. Kraj se také může pochlubit dobrou spoluprací s veřejností. „Kromě tradičních celorepublikových akcí, jako jsou charitativní sbírky či Betlémské světlo, pořádají střediska také svoje zajímavé akce. Mezi ty patří například Lampiónová plavba na Liberecké přehradě nebo příměstské tábory pro veřejnost."

Středoevropské jamboree není poslední velkou akcí konanou v tomto kraji. Již na jaře roku 2015 se zde bude konat ObRok - největší setkání starších skautů a skautek v republice.

Central European Jamboree (dále jen CEJ) navazuje na dlouholetou tradici středoevropských skautských setkání (jamboree) pořádaných každé dva roky v jedné ze zemí Visegrádu. V roce 2010 se konalo v Maďarsku, v roce 2012 na Slovensku. V roce 2014 připadá pořadatelství na Českou republiku. V roce 2015 čeká české skauty výprava do Japonska na celosvětové jamboree, které se, stejně jako olympiáda, koná jednou za 4 roky.