Metr padesát na metr dvacet. Šestnáct hodin práce rozdělených do dvou dnů. To je stručně vyčíslený Jaromír Jágr coby obraz od třicetiletého malíře z České Lípy Michala Janovského.

Mladý muž už vloni dojal metalovou legendu Alice Coopera jeho vlastním portrétem, který mu předal na koncertu v Plzni, a pod jeho rukama vznikly také křídami nebo uhlem namalovaní Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain nebo Freddie Mercury, na plátno převedl i Karla Kryla či Václava Havla.

Teď se pustil do Jágra a vymyslel originální „antiaukci", ve které obraz nabízí. Jak to celé vzniklo? „Je to můj způsob vyjádření a fandění, vycházející z momentální chuti. Něco podobného, jako když jsem se vyjádřil k 17. listopadu," říká Michal Janovský o tom, jak vznikal nápad s Jágrovým obrazem.

Cenu Jardy Jágra určí úspěch českého týmu na MS v Praze a Ostravě. Když to hokejistům klapne, bude parádní Jágr od Michala Janovského za hubičku.S nadsázkou by se dalo říct, že se s tím nemazal. Jágr v jeho podání má rovnou půl druhého metru. „Prostě jsem to tak chtěl, bez nějakého přemýšlení nad tím. Když Jágra, tak velkého," popisuje mladý umělec. „Jágr je pro mě zosobněním hokeje samotného, ale i symbolem amerického snu, toho, že člověk může něčeho dosáhnout, když na sobě opravdu maká."

Janovský přitom, jak sám přiznává, žádným zapřísáhlým fanouškem hokeje není. „Jsem spíš obecně fanda našich reprezentantů v kterémkoliv sportu. Vydržím se klidně tři hodiny dívat na tenis, když hraje Kvitová o trofej ve Wimbledonu. A hokej teď prožívá celý národ, tak já s ním," popisuje třicetiletý Českolipan.

Kvůli půlročnímu synátorovi se teď u Janovských doma ale fandí potichu. „Když jsme hráli se Švédskem, tak jsem odbíhal do kuchyně a tam jsem si potichu zařval," vypráví Janovský.

„Prcek", jak malému synovi říká, měl vliv i na vznik Jágra. Táta Janovský ho maloval po nocích, když „prcek" spal. „Když se k tomu dostanu a pustím se do toho, tak jsem u toho schopný stát i čtyři hodiny v kuse, aniž bych se od toho hnul," popisuje mladý malíř. „Za dva dny jsem měl hotovo. Pak se na to manželka podívala, řekla, že je to hezké a ptala se, co s tím, že to doma nechce. To je právě to, že mě takové věci baví dělat, aniž bych věděl, co dál."

A díky tomu vznikl nápad s „antiaukcí", kterou rozjel na sociální síti. „Nechtěl jsem to nabízet jen tak k prodeji, protože na facebooku spousta lidí něco nabízí a prodává a ostatní to pak tolik neosloví. Chtěl jsem to propojit s probíhajícím mistrovstvím a napadla mě antiaukce," vysvětluje.

Malíř Michal Janovský z České Lípy.Vymyslel to tak, že prvotní cena obrazu je 15 tisíc korun, ale s každým vyhraným zápasem českého týmu se snižuje o 1500 korun, protože v nejlepším případě odehraje český tým na domácím mistrovství právě deset zápasů. Pokud by všechny vyhrál, byla by vyvolávací cena nula korun. „Po porážce se Švédy je už jasné, že se bude prodávat minimálně za 1500," doplňuje autor. A o ceně díla tak rozhodne i dnešní očekávaná bitva s Kanadou, která přivezla do Prahy takřka „dream team".

Na antiaukci má Českolipan velké ohlasy. „To byl také cíl. Nešlo mi o to za každou cenu prodat. Ale o to, aby to lidi zaujalo. Aby to svým způsobem fungovalo jako reklama pro mě. A tento účel to už splnilo. Pokud se to prodá, tak to bude jen bonus, třešnička na dortu."

Výtvarné práce Michala Janovského mají spoustu fanoušků a lidem berou dech, mladý umělec přitom dodnes pracuje ve fabrice v českolipské průmyslové zóně a malování má jako bokovku.

Podobně neuvěřitelné je to, že kromě portrétů slavných osobností, díky kterým je asi nejvíce známý, vytváří obrazy pro drobné sakrální památky na území Českého Švýcarska. Jeho překrásný obraz Navštívení Panny Marie, vypadající jako by ho stvořil některý ze středověkých mistrů, tak například zdobí kapli v Dolní Chřibské. A podobných děl už Českolipan vytvořil desítky.

O Michalu Janovském určitě ještě uslyšíte.