Agentura v srpnu oslavila již 12 let na trhu, přesouvat sídlo se zatím nechystá. Na otázky Českolipského deníku odpovídal Petr Svoboda, manažer a spolumajitel agentury.

Jak vůbec vznikl nápad založit v České Lípě modelingovou agenturu?

Tehdy na trhu tady v regionu nic takového nebylo a tak jsme se domluvili, že to s agenturou zkusíme a uvidíme, jak to půjde. Úplně první akci jsme udělali na diskotéce Horník v České Lípě s Kateřinou Brožovou. Po nějaké době jsme začali dělat další akce, například v prvním patře Moravanky, kde dřív byla italská restaurace. První modelka, kterou jsme měli, byla Kateřina Stočesová.

Pak jste nabírali další modelky?

Začali jsme oslovovat známé tváře, celebrity. Postupně jsme si vytvořili stálý tým modelek a pak jsme začali dělat také kurzy životního stylu a modelingu, které děláme doteď. Tam jsme lidi učili nejen o modelingu, ale také o životním stylu, o oblékání, stolování, stylu, eleganci. V kurzech jsme si potom hledali nové tváře. Kateřina Průšová, které nyní dělám manažera, u nás v roce 2000 začínala. A stejně tak i Petra Matulová nebo Pavla Hrbková, to byly naše místní modelky.

Slyšela jsem, že jste to byl vy, kdo Kateřinu Průšovou přihlásil do Miss …

Ano, to je pravda. A ona soutěž v roce 2002 vyhrála a stala se Miss České republiky. Petra Matulová se například stala Miss blond international, nejkrásnější blondýnkou Evropy. Pavla Hrbková se doteď věnuje vrcholovému modelingu, hodně je v zahraničí, zahrála si i ve filmu. Měli jsme vždy celkem úspěšné modelky, všichni se nás ptali, kde tak hezké dívky bereme.

Módní přehlídka v České Lípě. Co všechno máte za těch 12 let za sebou?

Jsme, myslím, docela úspěšní, udělali jsme už více než 1160 akcí. Nejdál jsme fotili na Maltě, chodili jsme přehlídky po Německu. Vystupujeme nejčastěji na plesech, firemních akcích, golfech, poutích, slavnostech, v obchodních centrech. Nyní máme pod sebou stálý tým asi 20 modelek, zastupujeme miss a vicemiss. Máme samozřejmě i kluky, ale také děti, modelky středního věku, i plnoštíhlé. To je nyní v kurzu, spoustu akcí děláme s nimi, je to velmi obohacující. V dnešní době se všechny ženy chtějí hezky oblékat, nejen ty hubené.

Jaká akce vás čeká v nejbližší době?

Budeme součástí programu na jubilejních 10. zahrádeckých slavnostech. Top modelkou bude na přehlídce Kateřina Průšová, vystoupí i protagonisté muzikálu Děti ráje. Modelem bude Petr Poláček, máme přichystanou i dětskou přehlídku. Další velkou módní přehlídku připravujeme na říjen do novoborského Parkhotelu. Bude to charitativní akce, výtěžek půjde Mateřskému centru Pumpkin v České Lípě na nákup hraček pro děti. Top modelkou bude opět Kateřina Průšová, zazpívá Martina Pártlová, akci moderuje Halina Pawlovská. A už nyní připravujeme plesy, vymýšlíme novou show, se kterou bychom zaujali. V loni jsme měli Karneval v Riu, letos se pokusíme ohromit něčím jiným. Nápad už máme, ale neprozradím, aby to někdo neokoukal.

Překvapilo mě, že plesy už připravujete nyní …

Ano, je potřeba spousta času. Nejdřív musíte dopilovat téma show, pak se šijí kostýmy, připravuje se hudba. Modelky nejenom předvádí, ale snaží se i tančit. Nacvičujeme tedy choreografii a pohyby různě po tělocvičnách. Snažíme se být stále originální a neopakovat se.

Exkluzivní módní přehlídka agentury Reas Agency v Liberci. Hypoteticky, kdybych byla klient a objednala bych si přehlídku na ples. Co všechno vůbec takovému vystoupení předchází?

Musíte nejdřív oslovit místo, kvůli pronájmu nebo případné spolupráci, sponzoringu. Domlouvají se modelky, účinkující, moderátor, hudba. Nacvičuje se choreografie, zkouší se oblečení. Musí se natisknout a vyvěsit plakáty, vstupenky, oslovit sponzory, partnery, butiky, návrháře. Dobře zorganizovaná musí být doprava všech účinkujících přímo na místo. Samotná přehlídka trvá 20 minut, připravuje se ale třeba i dva měsíce.

Co je na přehlídkách nejtěžší?

Nejdůležitější je, aby všichni přijeli včas a aby všichni zaplatili (smích). Přehlídka musí být také dobře zorganizovaná. Před vystoupením se dělá takzvaný fitting. Tam se zkouší oblečení od různých návrhářů nebo butiků, každé modelce se vybírají outfity. Ta pak přesně ví, že na začátku se jdou plavky, pak róby, spodní prádlo a závěrečné defilé. Je potřeba scénář dobře připravit a napsat moderátorovi, který akci do jisté míry řídí. Často také přehlídku moderuji sám. Ušetřím si tím práci, nemusím totiž nikomu nic připravovat.

Jak byste zhodnotil těch uplynulých 12 let?

Jsme rádi, že jsme tady setrvali, sídlo nám zcela vyhovuje. Navíc velké celebrity z Prahy se začínají sjíždět sem za námi. Nemusíme už chodit my za nimi, což je samozřejmě velmi pozitivní. Je za tím ale 12 let poctivé dřiny, nebylo to zadarmo. Všechno jsme si museli oběhat sami, nasmlouvat lidi, návrháře, butiky. A nyní se nám naše úsilí vrací. Myslím, že můžeme být hrdí na to, že jsme tady v regionu něco dokázali.