Téměř deset a půl milionu korun. Takovou dotaci získala z regionálního operačního programu Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Za miliony postupně modernizuje centrální operační sály.

Celá akce v těchto dnech vkročila do své druhé poloviny. Do nemocnice právě dorazily dva nové operační stoly za 2 miliony 800 tisíc korun. „Jedná se o operační stoly pro gynekologicko-urologickou operativu a operativu traumatologicko-ortopedickou," upřesnil mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Do Lípy ještě dorazí endoskopické věže

První etapa projektu proběhla v nemocnici už v květnu, kdy sem dorazily moderní přístroje pro anesteziology, sloužící pro podávání narkózy pacientům před operací. „Jedná se o modulárně stavěný narkotizační přístroj pro vedené anestézie dětských i dospělých pacientů s příslušenstvím a také dva komplexní anesteziologické monitory," popsal v květnu novinky v nemocnici mluvčí Pokorný.

Nemocnice za pořízení těchto přístrojů zaplatí necelé dva miliony korun, jde o vysoutěženou nejnižší nabídku.

Třetí a čtvrtá část projektu se týká dodávky tří endoskopických věží a ultrazvukového přístroje. „U těchto částí již byly podepsány kupní smlouvy a dodávka proběhne na konci léta," upřesnil Petr Pokorný. Endoskopické věže nakonec nemocnice pořídí za zhruba 4 300 tisíc korun, za ultrazvukový přístroj zaplatí 963 tisíc korun.

Projekt přinesl do Lípy sto nových lůžek, teď už končí
 Sto nových polohovacích lůžek s příslušenstvím a kvalitní dorozumívací a signalizační systém změnily k lepšímu pobyt pacientů na lůžkových odděleních českolipské nemocnice. Sto nových polohovacích lůžek s příslušenstvím a kvalitní dorozumívací a signalizační systém změnily k lepšímu pobyt pacientů na lůžkových odděleních českolipské nemocnice.

Celý projekt, díky kterému se mohly novinky v českolipské nemocnici objevit, teď končí. „V současné době byla předložena radě regionálního operačního programu předložena závěrečná monitorovací zpráva a po jejím schválení bude částka za vybavení nemocnici proplacena. Projekt se tím posune do pětiletého období udržitelnosti," uvedla za českolipskou nemocnici Dana Šperlíková.
Jednalo se o projekt „Komunikace a mobilita bez bariér", na který získala českolipská nemocnice dotaci téměř 6 milionů korun z regionálního operačního programu.

Projekt byl rozdělen na dvě části. V té první nemocnice pořídila za 2 miliony a 211 tisíc korun komunikační a signalizační systém „sestra pacient", který zajišťuje optický i akustický kontakt pacienta na lůžku s ošetřujícím personálem. Moderní systémy zároveň umožňují pacientům poslech zábavného programu, připojení k jednotné telefonní síti či internetu. V druhé části bylo za 3 miliony 430 tisíc korun pořízeno sto nových elektricky polohovatelných, plně vybavených nemocničních lůžek včetně nočních stolků s integrovanou jídelní deskou.