Čtyři roky bojují lidé žijící v Dubé a jejím okolí s bezohlednými motorkáři. Riskantní jízdy, časté dopravní nehody a neúnosný hluk, to je to, co dubským občanům a chalupařům nejvíce vadí. Situace se ale v poslední době obrací k lepšímu.
Motorkářů nerespektujících zákon, zdá se, ubývá. „Letos se zdá, že se přeci jen něco málo podařilo zlepšit. Je to výsledek petic občanů i starostů, desítek stížnosti na státní úřady a ministerstva, otevřených dopisů policejních šéfů, schůzek s nimi a také spolupráce s médii, poslanci a senátory,“ shrnuje zastupitelka Dubé Markéta Slezák.
Hlavní příčinu zlepšení vidí především v četnosti hlídek dopravní policie na celém úseku silnice z Mělníka do České Lípy, kterou si často motorkáři pletou se závodní dráhou. „Značný posun nastal především ze strany dopravní policie Mělník, mnohem méně se v problému angažovala policie z České Lípy,“ dodává dubská zastupitelka.
Podle svého vedoucího Staši Zikmunda však českolipští dopravní policisté na silnici v Dubé rozhodně nezapomněli. „Od dubna do července zde proběhlo pět rozsáhlých dopravních akcí, zaměřených právě na motocyklisty. Další hlídky pak na tento úsek během motorkářské sezony vyrážely téměř každý víkend,“ doplnil Zikmund.

Pomohl také zákon

Kupředu se situace posunula i v oblasti legislativy, a to díky novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Výrazně se například zvýšil postih za chybějící nebo překrytou registrační značku motocyklu, konkrétně na 10 tisíc korun.
„V boji nám také velmi pomohla iniciativa poslanců Juraje Ranince a Jana Moravy. I nadále je však třeba o situaci pravidelně informovat ministra vnitra a vedení policie, aby v příštím roce došlo k dalšímu zlepšeni a nebyly ohroženy životy, zdraví a majetek lidí žijících v obcích při silnici z Mělníka do České Lípy,“ podotýká Markéta Slezák.

Další zprávy z regionu najdete zde