Českolipané, kteří bydlí v nájemních bytech, se mohou podílet na tvorbě cenové mapy nájemného. Aby co nejvíce odpovídala reálné situaci na trhu, je k jejímu vytvoření zapotřebí co nejvíce konkrétních údajů. Ty bude sbírat občanské sdružení Za klidný Sever, které oslovilo ministerstvo pro místní rozvoj.

„Lidé v dotazníku vyplní požadované údaje, mimo jiné výši nájemného, ale i stáří a technický stavu bytu a domu nebo jeho polohu. Cílem je získat maximální množství dat o skutečně sjednaných nebo měněných nájemních smlouvách za poslední dva roky,“ řekla Monika Rejnartová za o. s. Za klidný Sever.

Právě na českolipských sídlištích Sever a Kopeček, kde domy vlastní CPI Byty, lidé platí od letošního roku tržní nájemné, které se řídí velikostí bytu. Obecně platí, že čím menší byt, tím je nájemné vyšší.

Například za byt 0+1 platí nájemníci po deregulaci 60 korun za metr s tím, že cena do roku 2013 vzroste na 90 korun za metr. Na rozdíl od bytu 1+4, kde lidé letos platí za metr 50 korun a v roce 2013 bude nájemné činit 60 korun za metr. Z toho vyplývá, že za dva roky bude rozdíl mezi velkým a malým bytem třicet korun na metru.

Někteří nájemníci ale odmítli na takové cenové podmínky vlastníka domů přistoupit a nyní jim reálně z jeho strany hrozí žaloby. O výši nájemného tak bude rozhodovat soud.

„Ten se při svém rozhodování, zda požadované nájemné je relevantní, může orientačně řídit právě cenovou mapou nájemného, proto je její vytvoření pro Českou Lípu tak důležité,“ doplnila Monika Rejnartová.

Ta dále dodala, že do dotazníkové akce se mohou zapojit všichni obyvatelé nájemných bytů v České Lípě, tedy i těch v majetku města nebo jiného soukromého majitele.

Jak sdělila mluvčí českolipské radnice Kateřina Kotková, má město ve svém vlastnictví zhruba čtyři stovky bytů. „Nájemné v bytech na sídlišti Lada je padesát pět korun za metr čtvereční, v ostatních lokalitách pak nájemníci platí 46,23 korun za metr čtvereční,“ upřesnila Kotková.

Lidé, kteří mají zájem se zapojit do tvorby cenové mapy, získají podrobné informace na webových stránkách občanského sdružení www.zaklidnysever.cz.
Svoji cenovou mapu mají z měst na Českolipsku zpracovanou Doksy. Podle ní platí lidé v bytě o velikosti 65 metrů čtverečních nájemné od 93,7 až po 100,8 korun měsíčně za metr. Druhým městem je pak Mimoň, kde při stejné velikosti bytu nájemníci měsíčně vydají 68 až 78,3 korun za metr.